Реклама

Постове от форума

МАГНИТНИ БУРИ

Дните с магнитни бури в момента
Подробности ТУК
ОСНОВНИ ТЕМИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО
Подробности ТУК

За депресията прочетете ТУК

 

НАСИЛНИКЪТ

Оценете статията
(2 гласа)

 

ТОЙ живее до теб. Може би ще го разпознаеш, когато видиш как шутира дребно коте на улицата, а може и да го разбереш чак когато отвлече, изнасили и убие дъщеря ти, а после я зарови някъде в поляните край Бистрица.

“Четири лапи” поиска ефективна присъда за изрода от асеновградското село Тополово, малтретирал кучето си до смърт. От организацията за защита на животните настояха и за дисциплинарни наказания на служителите на прокуратурата и полицията, които са позволили раненото животно да бъде върнато на собственика му. Защото кучето е намерено мъртво. 55-годишният Райчо Иванов, наказал домашното си куче, като го завързал за теглича на автомобила си, още не е осъден на затвор. А следи има. И на черно-бяла снимка във вестника се виждат кървавите следи от раненото животно. А и закон има - повдига се обвинение по чл. 325Б от Наказателния кодекс, предвиждащ затвор до 3 години и глоба от 1000 до 5000 лв., и готово.

Колко народ простреляха през годините изроди, целещи се в кучета? Колко снимки видяхме, на които: човек е натиснал главата на коте, докато кучето му го разкъсва; животинки са пронизани с арбалети през корема; душат куче с найлоново въже, бият го с метална тръба и дъска, накрая зверски го умъртвяват с брадва, защото лаело; продупчват главата на малко коте с въздушна пушка. Не им стига. Прострелват животинката и в гръбнака; заливат със сярна киселина куче; убиват с тояга коте, защото се е покатерило на терасата им.

Неофициалната статистика се пръска по шевовете от случаи на насилие над животни. Кога ще се предприемат ефективни мерки срещу изродите? Има българи, които режат скалповете и ушите на умъртвените от тях животни. Други обесват със сизал куче и го оставят да виси почти цял ден на пътния надлез край с. Мало Конаре над автомагистрала “Тракия”. Трети режат краката на Мима. Четвърти отглеждат кучетата си само за да ги пуснат в организирани боеве, а после зверски да ги убият, ако не спечелят. В Тополово влачат непослушните кучета, вързани за теглича на автомобил - ей така, за наказание. И никой от тези изроди не е в затвора. А нормативна уредба има. Не че само законът ще спре престъпленията. В нормалните държави, когато човек прояви насилие над животно, моментално е отритнат от обществото, става враг. У нас не е така.

BG мамите пак ще ревнат в един глас, че съм се загрижила за куче, а не за decata na maika Balgariq. Пак ще ми обяснят: “Ти рОди първо едно дете, па после разсъждавай”, независимо дали им говоря за концерта на “Депеш”, или за новия шеф на ДАНС. А на мен пък по ми харесват турските майки - Ердоган ги призова да приберат децата си от площадите, а те направиха жива верига, за да защитят протестиращите от полицейското насилие. Нашите BG мами никога няма да стигнат дотам, а една от причините е отношението им към насилието в каквато и да е форма.

Турският премиер Ердоган призова майките на протестиращите да отидат и да приберат децата си от парка и площадите. Вместо това майките застанаха до децата си, защитавайки ги от полицейското насилие. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Проучвания на различни организации посочват, че между жестокостта към животните и тази към хората има здрава връзка. Който беси котка на лоста пред блока ти, утре може да пребие теб с тръба. И наказанията за насилниците нямат нищо общо с това, че баба ти и дядо ти колят прасето по Коледа. Нямат общо и с котето, което случайно блъсна на Орлов мост, а после го закара до близката ветеринарна клиника, за да се опиташ да го спасиш. Още по-малко имат общо с разкървавената от ритника ти муцуна на кучето, което онзи ден нападна детето ти. Никой няма да те съди за това. В затвора трябва да влизат тези като Аспидов от Горни Лозен. Той осиновяваше малки котета и кучета, а после хранеше с тях боа удушвач, тигров питон и чифт каскавели. Вярваш, не вярваш, този човек живее до теб. И вероятно разговаря с детето ти. И Райчо от Тополово живее до теб - кажи на детето си да не вдига много шум по време на игра, че току-виж се оказало вързано за теглича.

Изследвания показват, че 100% от извършителите на тежки сексуални престъпления, които завършват със смърт на жертвата, са направени от хора, които малтретират животни. 45% от извършителите на сексуални престъпления, както и 30% от осъдените за педофилия в световен мащаб са измъчвали животни в миналото си.

Според проучване на ФБР най-големите серийни и масови убийства в САЩ са извършени от хора, малтретирали животни или били свидетели на такова насилие. Защото насилниците над животни рядко спират дотам, а границата е много тънка. Наранявайки по-слаб, често насилниците задоволяват собствените си слабости. По-слабият е дете, жена, възрастен човек или животно.

Насилникът може да бъде съседът, роднината, учителят в детската градина, където всяка сутрин водиш сина си. Или пък полицаят, кметът, месарят. Днес те се усмихват на детето ти, когато го срещнат пред входа, черпят го с бонбони, говорят с него. Утре хвърлят отрови, за да избият кучетата - пред същия този вход, твоя. Прокрадват се в храстите и отскубват главите на гълъби и котки. А до отровата играе детето ти, в същите тези храсти гони футболната си топка. Не те ли е страх, че вдругиден синът ти ще настъпи някого в рейса към училище? Че това може да отприщи насилие, което е трудно да си представиш?

Аз се страхувам от кучета, и обикалям по 4-5 преки в квартала, за да не ги срещна и случайно да ги предизвикам по някакъв начин. Но повече се страхувам от човека, който преди 10 години разплака братовчедка ми. Той насипа отрова върху первазите на мазетата. Нейният кокер умря в мъки. А на няколко метра от мазетата, в градинката зад блока, играеха деца, които на килограми тогава бяха колкото кучето.

Страхувам се и от човека, убил котарака на моя съученичка преди още повече години. Привличаше животните с валериан. После им даваше отрова. И намериха котаракът мъртъв на тавана на къщата им.

Страхувам се и от съседските хлапета на моя приятелка. Те инжектираха антифриз в тялото на едно коте. За да го гледат как се обезформя, да се кикотят, докато умира.

Да заобикалям тези хора по преките в квартала, не мога. Защото не знам кои са. Сигурно живеят до мен. А трябва да са в затвора.

 

Илияна Д. Димитрова

 

 

24chasa.bg

Последна промяна на Четвъртък, 29 Май 2014г. 12:21ч.

4 коментара

 • Връзка към коментара Диана Желева Вторник, 02 Юли 2013г. 10:48ч. публикуван от Диана Желева

  Много хубава и поучителна статия но да има кой да чуе и види и да направят нещо по въпроса "управляващите"

  Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.
 • Връзка към коментара Диана Желева Вторник, 02 Юли 2013г. 10:46ч. публикуван от Диана Желева

  Много хубава и поучителна статия но да има кой да чуе и види и да направят нещо по въпроса "управляващите"

  Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.
 • Връзка към коментара Диана Желева Вторник, 02 Юли 2013г. 10:46ч. публикуван от Диана Желева

  Много хубава и поучителна статия но да има кой да чуе и види и да направят нещо по въпроса "управляващите"

  Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.
 • Връзка към коментара Anonymous Сряда, 26 Юни 2013г. 10:26ч. публикуван от Anonymous

  Добра статия :)

  Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.
Login to post comments
 

Рекламни

Новини

Интересни мнения

Последни коментари

loading...