Реклама


ВНОСКИТЕ ЗА ОСИГУРИТЕЛЕН СТАЖ ЩЕ СЕ ПЛАЩАТ НАКУП

Оценете статията
(0 гласа)

 

Депутатите приеха вноските, необходими за купуване на осигурителен стаж, да се плащат накуп, предаде  Агенция „Фокус”. При обсъждането на второ четене на промените в Кодекса за социално осигуряване, народният представител от ПГ на „Коалиция за България” Емилия Масларова каза: "В момента, в който има инфлация, в момента, в който са ограничени в максимална степен средствата на Националния план за действие по заетостта като са намалени с близо сто милиона лева и няма онези възможности, които се даваха на хората, особено в предпенсионна възраст – всичко това ще доведе до затруднение. Откъде някой ще извади накуп няколко хиляди лева, за да си купи трудов стаж”. Тя посочи, че за хората, родени след 1960 година, купуването на една година осигурителен стаж, се увеличава с приблизително 90 лв., а за родените след това ще поскъпне с близо 300 лв. 
Народните представители от левицата настояха в своето предложение внасянето на осигурителните вноски да може да става разсрочено, но това не бе прието в пленарна зала и от догодина промените в КСО предвиждат вноските за купуване на осигурителен стаж, да се внасят на куп. Така сумата, която трябва да бъде внесена за годините на следване на висше образование, може да достигне до 5000 лв. и ще трябва да бъде плащана еднократно. 
Предложението на Емилия Масларова и група народни представители бе внасянето на осигуровки да става по банков път – чрез ежемесечни удръжки от отпуснатата пенсия, определена в план за разсрочено плащане, утвърден от длъжностно лице в териториално поделение на Националния осигурителен институт. Според Масларова изключването на разсроченото плащане е една мярка, която е изключително „рестриктивна”. 
Хасан Адемов от ПГ на ДПС заяви, че социалното законодателство, осигурителното законодателство, не търпи асиметрия. Той посочи, че хората, които са завършили висше образование, са цветът на нацията. По думите му това са хора, които са дали на обществото, ние сега ги караме да плащат. „Помислете още веднъж кого наказваме”, заяви Адемов и уточни, че по този начин ще се ощетят именно хората с висше образование. 
Промените в КСО предвиждат от догодина увеличаване на осигурителната вноска с 1,8%, с което поскъпват и вноските за купуване на една година осигурителен стаж.

 

Login to post comments
 

Рекламни

loading...