Реклама


ДАНЪЦИТЕ В СОФИЯ

Оценете статията
(0 гласа)

 

Данъците в София без промяна

Столичен общински съвет (СОС) прие изменения и допълнения в Наредбата за местните данъци и такси, като данъците няма да се променят през тази година, предаде Агенция „Фокус”. Според председателя на групата на БСП в Столичен общински съвет Жельо Бойчев е редно общинският съвет да изменя наредбата за местни данъци и такси през декември, а не през януари. „Считам, че в данък недвижими имоти сме калкулирали допълнителни приходи от презонирането на града, а не е ясно, че то ще влезе в сила. В частта за данъка за превозните средства се казва, че имаме неизпълнение за 2010 година, има прогноза за 2011 година, но се посочва, че тя няма да може да се изпълни”, каза Бойчев. Според Георги Кадиев, общински съветник от БСП, общинските съветници са поставени пред свършен факт и с тях никой не е обсъждал предложението. 
Христофор Христов от БСП посочи, че предложението за промяна в Наредбата за местните данъци и такси е внесена на 29 декември 2010 година, а влиза в зала на 13 януари. Този доклад не е публикуван на страницата на общинския съвет, за да бъде гражданството запознат с него, допълни той. 
Владимир Кисьов, председател на групата на СДС в СОС, посочи, че няма извинение, че този доклад не е внесен още в началото на декември за обсъждане. „Зам.-кметът трябваше да е внесъл доклада много по-рано. Ние ще го подкрепим заради вас”, посочи Кисьов. 
Зам.-кметът на София Минко Герджиков обясни, че до 31 януари общинските съвети трябва да определят размера на данъците и таксите. „Ние не променяме никакви данъци. А законодателните промени трябва да бъдат заложени и в наредбата, за да може да се прилагат”, обясни той. 
Столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че промените в наредбата за местните данъци и такси се налагат заради законодателните промени, като не се променя размерът на нито един данък. 
Според така приетите промени няма да се променя размерът на данъците в София за 2011 година и се определя размерът на „туристическия данък”.

"Туристически" данък  в София 

Хотелите с една звезда ще заплащат по 60 стотинки на нощувка. По 1,20 лв. ще плащат хотелите с две звезди, по 1,80 лв. - за три звезди, по 2,40 лв. - за четири звезди, по 3 лв. - за категория пет звезди. Новият данък ще се плаща по

тази схема от 1 февруари. За януари месец хотелите 1 звезда ще плащат по 60 ст. на нощувка, 2 звезди – по 80 ст., а хотелите 3,4,5 звезди- по 1 лв.

Данък върху недвижимите имоти в София

 Данъкът върху недвижимите имоти ще се плаща на 2 части- до 30 юни и до 30 октомври. За предплатилите до 30 април ще се прави отстъпка от 5%.

 

Последна промяна на Четвъртък, 13 Януари 2011г. 09:01ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...