Реклама


И В СОФИЯ ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ ГРИП Е ВИСОКА

Оценете статията
(0 гласа)

Обичайно е обявяването на грипна епидемия по това време на годината. Най-често тя се обявява през месец януари, предаде Агенция „Фокус”, цитирайки националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. Според нея няма нищо по-специално в обявяването на сегашната епидемия, но тя винаги представлява проблем. „Миналата година се срещнахме с върлуващия тази година щам на грипния вирус и видяхме, че като правило той предизвиква по-леки заболявания и са по-малко случаите в тежка форма”, поясни проф. Кожухарова. 
Трябва обаче към епидемията да се отнасяме сериозно. „Трябва да се каже, че всяка една грипна епидемия взима определен брой жертви. До момента при голямата част от заболелите вирусът протича в лека форма. В продължение на няколко месеца ние, епидемиолозите, предупреждавахме, че сезонът наближава и че хората трябва да помислят да се ваксинират”, посочи тя. 
На въпрос – дали е късно вече за поставяне на ваксина, тя отговори, че по принцип никога не е късно за това, но сега вече трябва да се прави с важната уговорка: ако човек реши да се ваксинира утре, той може вече да е заразен с вируса и така ваксината няма да може да му помогне. „Ваксината има нужда поне от 10-15 дни, за да се изработи имунитет, а две седмици са много са една грипна епидемия. На хора с хронични заболявания, подложени на риск, ние никога не отказваме имунизация, но вече действително е малко късно”, каза още проф. Кожухарова. 
Много висока е заболеваемостта и в София-град, но все още не е достигнала епидемиологични стойности. „При грипна епидемия постепенно няколко области ще бъдат обхванати от нея. Там, където бъдат достигнати съответните стойности, от РИОКОЗ съобщават за това”, посочи тя. На уебсайта на Националния център по заразни и паразитни болести ежеседмично се помества точна информация за тези стойности на заболелите от грип. 
Препоръката на националния консултант е хората веднага да ходят на лекар, когато усетят симптоми на грип. „Случаите, в които сме наблюдавали усложнения или тежко протичане на заболяването, са се случили, когато хората късно са потърсили лекарска помощ. Отиването на лекар осигурява и получаването навременна препоръка и дори директно на антивирусен препарат, специфично срещу грипните вируси”, добави проф. Кожухарова. По думите й – тези лекарства са много високоефективни и колкото по-рано започне приемът им, толкова по-силен ще е ефектът от тях. 
„Грипът винаги започва много рязко и общо взето всички ние можем да определим кога започва заболяването”, обясни тя. Проф. Кожухарова заяви, че в момента в България циркулира единствено щамът на вируса А H1N1.

Login to post comments
 

Рекламни

loading...