Реклама


ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ ЩЕ БЪДЕ ОБЯВЕНА УТРЕ В СОФИЯ

Оценете статията
(0 гласа)

Грипна епидемия ще бъде обявена от утре в София, съобщиха от Столичната регионална инспекция по опазване и контрол на общественото здраве. Ежедневният надзор над грипа и острите респираторни заболявания показва ясно изразена тенденция на нарастване на заболяемостта. През периода 10.01до 16.01.2011г. в столицата е регистрирана заболяемост 155 на 10 000 души население, а от 17.01 до 21.01 ежедневно се наблюдава рязко нарастване на броя на болните от остри респираторни заболявания. По последни данни на Националната референтна лаборатория около 30% от изследваните болни в София са с изолиран грипен вирус A(H1N1).
Броят на регистрираните случаи достигна епидемични нива на заболяемост. Боледуват всички възрасти, но най-засегнати са учениците и активната трудоспособна възраст.
С обявяването на грипната епидемия се разпореждат ограничителни мерки в лечебните заведения.
Спират се: детските и женските консултации; профилактичните прегледи; профилактичните ваксинации; плановата оперативна дейност; свижданията в лечебните заведения.
С писмо на директора на Столичната РИОКОЗ се уведомяват всички общопрактикуващи лекари и ръководителите на болничните лечебни заведения за въвеждане на ограничителните мерки, а Регионалния инспекторат по образованието София-град за създаване на организация за преустановяване на учебните занятия.
Ежегодното наблюдение над развитието на грипните епидемии показва, че грипът поразява около 30% от населението. Болестта се развива от 24 до 48 часа след заразяване и изисква бързо предприемане на мерки. Грипът е особено опасен за често боледуващи деца и страдащи от системни хронични заболявания от всички възрасти, д а новия грип при хората и за бременни и хора с наднормено тегло. При тях най-често се развиват усложнения.
Във връзка с това се препоръчваме на гражданите:
Ограничете посещенията на масови прояви;
Избягвайте контактите с болни хора;
Спазвайте добра лична и битова хигиена; При поява на грипни симптоми:
Веднага се консултирайте с личните си лекари. При грипна епидемия е по-вероятно да сте болни от грип, а не от банална респираторна инфекция;
Не се лекувайте сами. При самолечение често се стига до усложнения;
При неповлияване от провежданото лечение или при влошаване на състоянието, веднага се консултирайте с лекар. Изчакването може да бъде много опасно за вашето здраве;
Хранете се с разнообразна лека храна и пийте много течности;
Ограничете контактите си с членове на семействата и други хора.

Последна промяна на Петък, 21 Януари 2011г. 09:49ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...