Реклама


ЕК ПРИЗОВА ЗА БДИТЕЛНОСТ ЗАРАДИ БАКТЕРИЯТА

Оценете статията
(0 гласа)

Това се посочва в съобщение на ЕК след приключилата късно снощи среща на представители на националните санитарни власти от ЕС в Брюксел, съобщава vesti.bg

 

Комисията напомня преди консумация плодовете и зеленчуците да бъдат измивани старателно, хората да мият ръцете си преди да приготвят храна или преди да започнат да се хранят, както и след използване на тоалетна или след смяна на пелени.

Препоръчва се също добре да бъдат измивани приборите и съдовете за храна.

Комисията е била уведомена от германските власти, че изследванията на испанските краставици в Хамбург не са потвърдили източник на зараза.

Това означава, че краставиците съдържат бактерията, но не от опасната разновидност, водеща до смъртни случаи - ентерохеморагична ешерихия коли (ЕХЕК).

Комисията отбелязва, че основен приоритет е определянето на източника на заразата, който засега остава неясен.

Еврокомисарят по здравеопазването и потребителите Джон Дали отбеляза, че едва тогава ще бъде възможно предприемане на мерки за неговото премахване.

Според Дали случаите на заразяване намаляват, но е жизненоважно контролът да продължи.

На неформалното заседание на министрите по земеделие вчера въпросът за евентуална забрана бе обсъждан, но към момента тя не може да се наложи, каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов преди началото на днешното заседание на кабинета.

Възможно е следващата седмица да има извънреден съвет на министрите по земеделие и да бъде взето подобно решение, но ситуацията е динамична, добави той.

В отговор на въпрос Найденов припомни, че движението на стоки в ЕС е свободно, и това, което може да се направи, е да се наложи възбрана на определени партиди, за които има съмнение, като те се подложат на изследване.

Ако дадат положителни резултати, можем да ги унищожим, но движението на стоки не може да бъде спряно, подчерта министърът.

По последна официална информация бактерията със сигурност е причина за смъртта на девет души в Германия и на един човек в Швеция.

Очакват се лабораторните анализи на още петима жервти в Германия, където досега са регистрирани 1169 случая на зараза. От тях 373 са развили тревожни симптоми.

В Швеция са регистрирани 41 случая, от които 15 са с усложнения; в Дания има 14 регистрирани, от които шестима с усложнения; в Холандия от седем регистрирани случая три са сериозни; във Франция има шестима регистрирани; във Великобритания двама от тримата регистрирани са с усложнения; двама са регистрираните в Австрия, един в Испания и двама в Швейцария.

Американска туристка, която неотдавна е била в Северна Германия, пък е приета в болница в Прага със симптоми на заразяване, съобщи чешкото министерство на здравеопазването.

 

Login to post comments
 

Рекламни

loading...