Реклама


ЗАРАЗАТА С ЕШЕРИХИЯ КОЛИ И БЪЛГАРИЯ

Оценете статията
(0 гласа)

Шансът смъртоносният щам на Ешерихия коли да се появи в България не е много голям, , предаде  Агенция „Фокус”, цитирайки епидемиологът д-р Ангел Кунчев. Предаването на щама на тази бактерия не става толкова бързо например по въздушно-капков път при кихане и кашляне. Заразяването става по фекално-орален път, характерен за чревните инфекции като хепатит, салмонелоза, дизентерия. 
За заразяването с опасната Ешерихия коли се изисква доста по-близък контакт, доста по-грубо неспазване на хигиенни норми. Все пак този причинител се отделя с изпражнения и трябва да бъде погълнат. „Това не е невъзможно, но не е и чак толкова лесно”, коментира епидемиологът. Хората трябва да спазват висока хигиена – да си мият често ръцете, както и да консумират чиста храна, особено зеленчуци. Когато има замърсена вода или храна, тогава и епидемиологичният взрив е най-силен и засяга много хора. 
Иначе обикновената Ешерихия коли като бактерия е доста разпространена в България. У нас има случаи ежегодно почти, само че не от този токсигенен щам, който предизвика тежките заболявания в Европа. 
„Още в края на миналата седмица изпратихме указания до лечебните заведения какво трябва да правят и как да се изследват хора с подобна симптоматика. Утре сутрин ще пуснем и допълнителни указания на базата на наблюденията на колегите от института Роберт Кох в Германия, тъй като имат най-голям опит, за да може нашите национални консултанти вече с поведение като диагностика, като лечение да знаят какво трябва да имат предвид”, каза той. 
Д-р Кунчев посочи, че откриването на източника на заразата е трудна работа. 70 % от заразените в Западна Европа са жени, което е било една от причините източникът да се смята, че е бил вид зеленчук. „Не винаги е лесно да се стигне до общ източник. Ние също сме имали сериозни епидемиологични взривове, които въпреки положените усилия и разпити, не можем да стигнем до един и същ продукт. Все пак това е въпрос на време. Надявам се колегите в Германия са успеят. Докато не се разбере кои е носителят, мерките не са достатъчно ефективни”, каза д-р Ангел Кунчев.

 

Признаците и симптомите включват на ентерохеморагична ешерихия коли:

•           Диария, която може да варира от лека до тежка с воднисти и кървави изпражнения,

•           Гадене и повръщане,

•           Коремни спазми.

  • Затруднен говор

:Мерки за предпазване от ешерихия коли

Най-добрата превенция срещу ешерихия коли си остава правилното измиване на ръце, строгия санитарен конторл над водата и хранителните продукти. Изпозвайте антиабктериални сапуни и антибактериални мокри кърпички преди да се храните, особено когато  това става навън.

  • Гответе всички видове говеждо месо  при не по-малко от  71 ° С.
  • В кухнята мийте често ръцете си с топла вода и сапун, особено след като сте докосвали сурово месо.
  • Измийте  приборите или кухненските повърхности, които са се докосвали със сурово месо.
  • Използвайте само пастьоризирано мляко и млечни продукти.
  • Използвайте само третирана вода или хлорирана, или минерална  питейна вода.
  • Избягвайте суровите плодове и зеленчуци, с изключение на тези, чиято  кожата може да се бели.
  • Мийте често ръцете си, и винаги ги измивайте, след като сте ходили  до тоалетната или сте сменяли  пелени.
Последна промяна на Четвъртък, 02 Юни 2011г. 15:20ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...