Реклама


ЕНЬОВДЕН Е!

Оценете статията
(0 гласа)

 

 

 

 

Днес е Еньовден, според народния календар. Православната църква отбелязва рождението на св. Йоан Кръстител - заченат с Божията намеса, св. Йоан, наречен Кръстител или Предтеча, се ражда няколко години преди Христос, за да прокара пътя на неговото учение сред юдейския народ. Той пръв започва покръстването на юдеите във водите на р. Йордан. С редица прояви ще бъде отбелязан празникът в няколко града в страната, съобщава Агенция "Фокус".

Хора с увреждания ще посетят природен парк "Дендрариума" на Витоша на Еньовден. Дирекциите на Природните паркове към Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) са подготвили инициативи по повод Еньовден. Със събиране на билки при изгрев слънце, направа на букети и венци и арка от 77 лечебни растения, Природен парк “Странджа” ще посрещне Еньовден. През юни паркът стартира и нова инициатива за любителите на природата. Всяка събота се организират еднодневни излети в защитената територия. Водачите разказват за интересните места по избрания маршрут, както и за обитателите на Странджа планина. Природолюбителите имат възможност да се впуснат „В търсене на златното руно”. Тази дестинация ще ги отведе в царството на зелениката. Другият, подбран за 25 юни, туристически маршрут е Граматиково – манастир Св. Троица, в м. Малката Котвина. С тези инициативи организаторите целят да популяризират близкия контакт с природата и възможностите за еко-туризъм в региона. 
За седма поредна година на 24 юни хората с увреждания от софийските дружества на Съюза на инвалидите в България ще се съберат в местността "Дендрариума" в Природен парк „Витоша". Експерти от дирекцията ще запознаят присъстващите с историята на местността и интересните места за посещение в района. Също така ще бъдат раздадени образователни материали за дървесните видове, храстовите насаждения, птиците и лечебните растения на територията на Природен парк Витоша. Очаква се да присъстват близо 130 човека. Празникът няма да приключи само с тази инициатива. На следващия ден експертите от парка ще се включат в отбелязването на Еньовден на дружеството „Петър Димков”. Те ще разкажат за най-популярните билки и техните лечебни свойства, които могат да се открият в планината. 
Дирекцията на Природен парк „Рилски манастир” ще отбележи Еньовден по-нетрадиционно. Парковата администрация е избрала точно този ден, за да представи най-новото си издание „10 години Природен парк Рилски манастир” пред обществеността на град Рила. В книгата са представени дейността и постигнатите резултати на парка в биоразнообразието, инфраструктурата и архитектурните елементи, туристическите маршрути, пътеки и еко дестинации. Експертите ще запознаят присъстващите с реализираните проекти, както и с визията за бъдещото развитие на парка. Ще бъде акцентирано и върху текущите проекти, които са спечелили финансиране по различни програми и в момента се изпълняват на територията на природния парк. 
„Софийска вода” кани жителите на София на празника на билките, слънцето и водата. Празникът ще се проведе в Университетската ботаническа градина,от 10.00 до 12.00 часа на ул. „Московска” 49, до паметника на Васил Левски. 
По време на посещението си в ботаническата градина те ще могат да видят в градска среда красотата на природата и да научат повече за билките. Най-малките ще чуят приказката за Еньовден. Специалните герои на „Софийска вода” Капчо и Капчица, символ на водата също ще поздравят посетителите. Според вярванията на този ден водата в реките и кладенците е лечебна, защото слънцето се е окъпало в нея и в нея се къпят всички болести. 
Събитието е част от поредицата инициативи на „„Софийска вода” за насърчаване на зелените идеи и опазването на природата. Отбелязването на Еньовден се провежда с любезното домакинство на Университетската ботаническа градина. 
Паркът-музей „Владислав-Варненчик” също ще отбележи празника от 10 часа. 
Както повелява традицията, гостите на парка ще изплетат еньовски венец от билки, под който за здраве ще може да премине всеки присъстващ.
Специално за празника ще се присъедини фолклорна формация „Галатея” при Народно читалище „Васил Левски” – кв. Галата, а нейният ръководител Кичка Христова ще представи най-новата си песен, посветена на Еньовден, по текст и музика на Георги Ковачев. В програмата ще се включат и деца солисти от детската фолклорна студия при Народно читалище „Елин Пелин” – кв.” Възраждане”. Отбелязването на празника е част от Националната програма на граждански инициативен комитет „Петър Димков” – „Еньовден – празник на билките” за популяризиране на природосъобразен начин на живот сред децата и младежта.
Тази година той е посветен на 125 годишнината от рождението на Петър Димков.

Подобни статии (по етикети)

Login to post comments
 

Рекламни

loading...