Реклама


ЦЕНАТА НА БЕНЗИНА ДОСТИГНА РЕКОРДИТЕ

Оценете статията
(0 гласа)

 

Само за ден горивата поскъпнаха с 4-5 стотинки, като масовият бензин А-95 достигна в събота абсолютен рекорд от 2,53 лв. за литър. Поскъпването идва, след като в петък „Лукойл България” повиши цените на едро на горивата, предава Дарикнюз.

До събота литър А-95 се продаваше за 2,48 лева. Такава беше и цената на дизела. От „Лукойл България” коментираха, че поскъпването у нас се дължи на увеличаване на цените на горивата на международните пазари и на оскъпяването на долара спрямо лева.

Само за месец бензинът е поскъпнал с 14 ст., а дизелът - с 12 ст. Така от началото на годината цената на бензина се е увеличила със 17%, а на дизела - с 13 на 100. Промяна има и при пропан-бутана - литър от горивото поскъпна с 1 ст. до 1,25 лв.

От „Лукойл България” обясниха поскъпването с повишаването на цените на международните пазари. В световен мащаб цените са се вдигнали с над 10%. Суровият петрол също е поскъпнал с 5 на 100. На този фон цените на горивата у нас са се вдигнали средно с 6%, посочват от компанията. Към тези фактори се прибавя и лекото оскъпяване на долара спрямо лева, което също оказва влияние върху цените на горивата, уточниха от компанията. 

Сегашните стойности на горивата обаче са близки до тези през март, отбелязва БГНЕС. Именно мартенските цени доведоха до протестни шествия на шофьори в цялата страна. Тогава правителството се споразумя с „Лукойл” за едномесечен мораториум върху цените и в бензиностанциите на компанията бензинът беше закован на 2,36 лева, а дизелът на 2,45 лв. Тогава икономисти прогнозираха, че тази липса на пазарно поведение ще доведе до нов скок в цените след време, което се и случи.

Последна промяна на Понеделник, 18 Юли 2011г. 06:22ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...