Реклама


АРЕСТУВАХА ЦАР КИРО

Оценете статията
(0 гласа)

69-годишният Кирил Рашков, известен още като цар Киро, е бил арестуван снощи, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Повдигнато му е обвинение за закана за убийство. Приведен е в следствения арест в Пловдив. Наложена му е 72-часова мярка „задържане под стража", предстои искане за постоянното му задържане, обясниха от полицията.

В ефира на Нова телевизия главният секретар на МВР Калин Георгиев обясни, че цар Киро е обвинен за отправена закана за убийство към човек от село Катуница. По повдиганото обвинение, което Георгиев определи като тежко криминално престъпление, законът предвижда до 6 години лишаване от свобода.

Арестът на Рашков е станал след подадена жалба на 23 септември - деня, в който пловдивското село бе обхванато от размирици.

Главният секретар на МВР съобщи още, че са връчени уведомления за ревизии на 15 физически лица и пет фирми, свързани с цар Киро. Наложени са им ограничения и са запорирани техни сметки и имущества.

Коментирайки събитията в Катуница, Калин Георгиев се въздържа от определението „етническо напрежение", посочвайки, че то е страшно. Според него по-скоро става въпрос за криза на нравите, която ескалира от един нещастен инцидент.

По думите на главния секретар станалото в пловдивското село не отразява отношението на цялото общество. Вандалските действия бяха извършени от една група от хора - лумпени и маргинали, които бяха отишли там да провокират, обясни Георгиев. В тази връзка той призова всеки отговорен човек, независимо дали е лидер на дадена група или не, да обмисля действията си и да не се подава на провокации.

Много е неприятно, ако ние като общество допуснем да се стигне до етническо напрежение, изтъкна още главният секретар на МВР.

Калин Георгиев защити работата на служителите на ведомството при потушаването на размириците в селото. Той призна и че не е спал четвърто денонощие след станалото в Катуница.

Все пак главният секретар на МВР се съгласи напълно с критиките на премиера, заявявайки, че той няма как да е доволен, когато вижда горящи къщи. Всеки един държавник не може да даде положителна оценка, когато види горящи къщи, призна Георгиев. Изтъквайки, че има особени отношения с премиера, както и че винаги се е учил от него, главният секретар на МВР посочи, че Борисов му е гласувал пълно доверие при ръководенето на операцията в Катуница.

Премиерът е човекът, който мен ме разбира най-добре, защото е бил в тази позиция. Учил съм се от него, продължавам да се уча. Той ми каза - ти си човекът, който решава, ти си на терен, обясни Георгиев.

По думите му полицията е направила повече от възможното със силите, с които е разполагала. Без да даде повече конкретика около действията на МВР служителите в Катуница, обяснявайки, че се навлиза в технически детайли, той заяви, че действащите там са имало много ясна, точна и добре формулирана задача - да пазят обществения ред и да не допускат нарушения.

За мен държавата се върна, тя си е на мястото и няма да допусне да има повече безнаказани хора, заключи Калин Георгиев.

Междувременно стана ясно, че 168 души са задържани след шествията, проведени снощи в редица градове на страната. От МВР поясниха, че не са регистрирани груби нарушения на обществения ред.

Организирани шествия в защита на хората от Катуница се проведоха в 14 града в страната, в които се включиха над 2220 души.

Основните причини за арестите са притежаване на бомбички, ножове, бухалки, тръби от прахосмукачки, домакински чукове за месо.

Задържани има в Пловдив, Варна, София и Бургас. У някои от тях са открити бомбички, ножове, бухалки, тръби, чукове.

Органите на реда са задържали един за отправяне на расистки изрази и предстои да му бъде повдигнато обвинение за подбуждане на расова, национална, етническа вражда, омраза или дискриминация.

Почти в цялата страна протестите са приключили в 21:30 часа. Най-масови са били протестите в Пловдив - 600 души, в София - 600, Варна - 400, и Бургас - 120. Сред задържаните във Варна има 10 непълнолетни. Най-много са задържаните в Пловдив - 55 души, Варна - 50, София - 27 и Бургас - 15.

 

 

 

 

24chasa.bg

Последна промяна на Сряда, 28 Септември 2011г. 07:11ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...