Реклама


СИМПТОМИ НА ИЗМРЪЗВАНЕ

Оценете статията
(2 гласа)

 

Потърсете спешна помощ, ако почувствате признаци на измръзване.

Какви са  симптомите на измръзване?

Първите  симптоми на измръзването са сърбеж, парене, вкочаненост на засегнатите области – когато то е повърхностно. Измръзването е възможно да бъде и дълбоко. Симптомите вече са: подуване, много блед вид на кожата по лицето и цялото тяло.

Ог съществено  важно значение  е да знаем, че засегнатите места никога не трябва да се разтриват, защото по този начин може да увредим тъканите. Освен това засегнатото място не трябва да се затопля рязко, а първо да се увие, за да може температурата да се покачва постепенно.

През следващото денонощие времето у нас ще се задържи мразовито. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между минус 20 и минус 25°, на отделни места и по-ниски; малко по-високи ще бъдат стойностите по крайбрежието на морето и в крайните южни райони. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, съобщи Агенция "Фокус", цитирайки  Красимир Стоев, дежурен синоптик. Максималните температури ще бъдат между минус 15 и минус 10°, а по южното крайбрежие на морето и крайните югозападни райони – от минус 7° до минус 2°. В Източна България ще духа умерен, по Черноморието и временно силен север-северозападен вятър, който допълнително ще усилва чувството за студ; там се запазва и опасността от измръзване. Облачността над страната ще бъде разкъсана, на много места незначителна. По-значителна ще бъде облачността над Източна България, където на отделни места ще превали слаб сняг.

Над Черноморието ще има по-често значителна облачност и на места ще превали слаб сняг. Ще духа умерен и временно силен вятър от север-северозапад. Студено време с максимални температури между минус 10° и минус 5°, към Ахтопол около минус 3°. Температурата на морската вода е около 4 градуса. Вълнението на морето ще бъде около 4 бала.
Над планините ще има разкъсана облачност, до незначителна. Ще духа умерен и временно силен вятър от североизток. Очаквана максимална температура на височина 1200 метра - около минус 12°, на 2000 метра - около минус 16°.
В сряда и четвъртък ще се задържи много студено, минималните температури ще са между минус 25 и минус 20, на отделни места при ясно и тихо време и до минус 27, а максималните ще са предимно между минус 17 и минус 12, в крайните южни райони и по морския бряг до минус 8-10°. В Източна България ще продължи да духа до умерен северен вятър. Ще има разкъсана облачност, през първия ден над много райони незначителна. В петък вятърът ще се ориентира от изток и ще започне повишение на температурите; минималните ще са между минус 17 и минус 12°, а максималните между минус 7 и минус 2°. Ще има значителна облачност и на места ще превали сняг.

Подобни статии (по етикети)

Login to post comments
 

Рекламни

loading...