Реклама


ТОПЛА ПРОЛЕТ И ХУБАВО ЛЯТО

Оценете статията
(0 гласа)

Пролетта най-сетне идва. И не само за няколко дни. Лютият студ си отива окончателно. От четвъртък температурите започват да се повишават, а след началото на следващата седмица (в интервала 19-22 март) те ще скочат до 23°.

Това съобщи пред “Труд” Симеон Матев, дежурен синоптик в TV-MEТ. Днес и утре обаче атмосферата ще остане нестабилна, времето ще е променливо, ще се редуват слънчеви и облачни мигове.

Минималните температури ще са между 2°и 3°, а максималните - между 9°и 14°. Ще има превалявания, но основно в планините и Източна България. Дъждовете обаче ще са слаби - до 5-7 л/кв. м.

“След 15 март предстоят от шест до девет дни, през които времето ще бъде слънчево, със слаб вятър и постепенно повишаващи се температури”, обясни дежурният метеоролог от TV-MET.

Идната събота и неделя (17 и 18 март) сутрешните температури, които ще са най-студените за периода, ще варират между 0°и 5°. По-ниски стойности - като минус 3°, ще се измерят само в котловините (в Софийско, Трънско, Кюстендилско, Пернишко и др.). Силното мартенско слънце обаче ще вдигне термометрите в следобедните часове до 20°. Така ще стане в Северозападна България - Монтана и Лом, а във Видин - дори до 22°. На 17 март (събота) в София ще е около 14°-16°, а в неделя - 17°.

До 22°-23° се очаква да се стопли след 19 март. По-хладно ще остане единствено по Черноморието. Там ще е между 13°и 18°.

“В последната седмица на март времето ще е по-променливо. Тогава според прогнозата ще има повече облаци, условия за превалявания и понижение на температурите”, обясни Симеон Матев. Но и през този “шарен” период максималните температури ще са между 10°и 15°. Не е изключено в нощните часове в традиционно по-студените места като Трън, Перник, Самоков , София и др. преваляванията да бъдат смесени - от дъжд и сняг.

Средните минимални температури през април ще са между 4°и 9°, а средните максимални - между 14°и 19°. Тази година април ще е по-топъл (температурите ще са малко над нормата) и по-сух - валежите ще са под стандартните. Тъй като става дума за сезонна прогноза, все още с точност не може да се каже кога времето през месеца ще е по-топло. Повишена вероятност за валежи обаче има в периода 4-8 април, както и през последните 10 дни на месеца.

Задава се по-топъл май

През май като цяло температурите ще са по-високи, обещаха синоптиците от TV-MET. Сутрин рядко ще падат под 8°-10°, а следобед най-често ще са между 18°и 23°, каквито са и характерните стойности. Не се очакват екстремни дни, т. е. температурите през повечето време през май ще са в посочения интервал. Ще има обаче и дни, през които ще бъде по-студено.

 

 

trud.bg

Подобни статии (по етикети)

Login to post comments
 

Рекламни

loading...