Реклама


КРАДАТ ЛИЧНИ ДАННИ НА БЕЗРАБОТНИ, ПИШАТ ГИ, ЧЕ СА ХОДИЛИ НА ДОКТОР

Оценете статията
(0 гласа)
Само за година с фалшиви болнични листове са били източени близо 4 милиона лева от бюджета на Националния осигурителен институт. При схемите се използват предимно кухи фирми и пациенти фантоми, а самото източване става по две линии – без обезщетенията за болест и за майчинство, пише в. "Телеграф", цитиран от БЛИЦ.

В огромната част от случаите хората, хората, на чието име са болничините, са безработни, наети фиктивно на трудов договор. Някои от тях обаче дори не знаят, че по документи са ходили на лекар и са получили медицинска помощ. Останалите пък се включват в измамата срещу малка част от източената сума.

Разкритията съобщава инспектор Елена Колчева от отдел “Икономическа полиция” към ГД “Криминална полиция”. 

За периода от юни 2010 г. до юни 2011 г. са извършени проверки на търговски дружества по 249 сигнала на НОИ. Повечето о сигналите се отнасят за времето до края на 2010 г. 

Най-често схемите се прилагат в София, Пловдив и Ловеч. Хората, които се съгласяват да участват в тях рискуват от крайна бедност. 

В единият случай пари от социалните ни осигуровки се краде по специално създадени за целта фирми. Назначават се хора с целта да бъдат “разболяни”. След това получават само 1б4 от парите за обезщетение, най-много 200-300 лева. Останалите средства, понякога до 1000 лева, отиват за организаторите на схемата. Повечето от фирмите не са извършвали никога каквато и да е дейност, а собствениците най-често се оказвали роми или пък не могат да бъдат открити. 

При втората схема работодателите подбират хора, които са безработни от дълго време. “Бизнесмените” обещават да сключат договор и да ги осигуряват, но условието е да си изкарат дебитна карта и да им я предадт. Още при първата си среща правят копие на личните карти на своите служители. След като получат дебитната карта и ПИН кода, обещават, че след няколко дни ще се срещнат отново и ще предоставят трудовия договор за подписване. Такава среща обаче не се провежда. След време евентуално им връщат дебитната карта и хората така и не узнават какво се е случило. 

Третата схема става с обезщетенията за майчинство, като безработни бременни жени се назначават на работа със задна дата, като проверките показват, че за миналите месеци не са им плащани нито обезщетения, нито осигуровки. Идеята на пуснатия със задна дата трудов договор е да се декларират високи доходи, за да се измъкнат колкото се може повече пари от НОИ.

Последна промяна на Вторник, 27 Март 2012г. 08:05ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...