Реклама


НИКОЛАЙ РУСИНОВ ЗАДЪРЖАН ЗА УБИЙСТВОТО НА ЯНА КРЪСТЕВА

Оценете статията
(0 гласа)

Николай Русинов-Чеци бе задържан късно следобед за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина, съобщи шефът на СДВР Валери Йорданов.

Прокуратурата му е повдигнала обвинение за убийството, уточни Йорданов. Причината са резултатите от ДНК експертиза, направена в лаборатория в Австрия. Резултатите са пристигнали в понеделник, до сега са били превеждани и пазени в тайна, за да не избяга заподозреният.

Изследваните 5 косъма, иззети от тялото на Яна, са били на Чеци. Нито един не е на Пламен Трифонов, който престоя 4 месеца в ареста с обвинение.

Делото срещу Трифонов е прекратено и му се извиняваме, каза градският прокурор Николай Кокинов. Русинов е задържан за 72 ч, а в понеделник прокуратурата ще иска от съда постоянен арест.

Трупът на удушеното момиче бе намерен на 10 юли миналата година.

35-годишният Николай Русинов бе обявен за издирване малко след смъртта на Яна. Тогава стана ясно, че е напуснал страната и е заминал за Турция. По-късно той се предаде, но не му повдигнаха обвинение, тъй като нямаше достатъчно доказателства.

Самият Русинов обясни, че през нощта, когато е била убита Яна, е правил секс с нея, но я оставил жива. Той обаче отказа да се подложи на детектор на лъжата.

В ареста остана само другият задържан - Пламен Трифонов. Поводът да му бъде повдигнато обвинение станаха показания на свидетелка, която го видяла да се навърта често в Борисовата градина. Освен това се оказа, че 3 косъма, намерени по трупа, съвпадат по морфологични белези с тези на Трифонов. През ноември м.г. апелативният съд го пусна на свобода, след като отбеляза, че доказателствата срещу Трифонов не са достатъчни.

За експертизата в Австрия държавата отпусна 15 хил. евро. Резултатите от нея обаче са решаващи за разследването и разкриването на истината.

„Днес в късния следобед на базата на резултати от експертизата, която пристигна от Австрия по убийството на Яна Кръстева - прокуратурата разпореди и е повдигнато обвинение на Николай Русинов, който тогава беше установен, че е бил до нея", каза старши комисар Йорданов.

Яна Кръстева била от козлодуйското село Хърлец. Тя пристигнала в София преди 5-6 години и започнала работа като продавачка в мол. Родителите й били бивши служители на АЕЦ "Козлодуй", в момента - пенсионери. Яна има по-малък брат и по-голяма сестра.

След идването си в столицата 28-годишната жена дълго време живяла с приятеля си в апартамента на родителите му на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и адресната й регистрация била на този адрес. После се изнесли на квартира, но преди около 2 години се разделила с гаджето си.

Разкрити са двама убийци на Яна Кръстева, съобщи на 22 юли в парламента вътрешният министър Цветан Цветанов. Единият от заподозрените в убийството на Яна Кръстева е преводач, а другият - клошар. Единият - Пламен Трифонов беше задържан, а Николай Русинов бе обявен за общодържавно издирване.

Четири дни по-късно Русинов бе задържан на аерогара София на връщане от Истанбул, където заминал веднага след убийството. Той бе разпитан, но само в качеството си на свидетел.

Няма да повдигаме обвинения срещу Николай Русинов за убийството на Яна Кръстева на този етап. Това заяви по-късно градският прокурор на София Николай Кокинов.

Убитата в Борисовата градина Яна Кръстева е била жива, когато заподозреният и впоследствие оневинен за смъртта й Николай Русинов - Чеци, се е разделил с нея във фаталната нощ. Това заяви адвокатът му Иво Найденов.

Той потвърди цялата изнесена от прокуратурата информация по случая: Николай е познавал жертвата, имал е интимен контакт с нея на мястото на убийството, но не той е отнел живота й.

Николай Русинов обяснил ясно защо изоставил спящата Яна в храстите след полов акт, но описаната ситуация била „конфузна и твърде лична".

Показания обаче се оборваха от съдебно медицинска експертиза, която сочи, че смъртта на Яна е настъпила в периода между 0.00 часа и 4.00 часа сутринта. Казаното от Русинов създаваше алиби на задържания Пламен Трифонов, чиято майка е свидетелствала, че е била със сина си в 6.00 часа сутринта.

На Софийският апелативен съд (САС) наложи мярка за неотклонение "подписка" на Пламен Трифонов, задържан за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина.

Според съдиите обоснованото предположение за това, че Трифонов е извършил убийството не само вече е сериозно разколебано, но и почти липсва. Единственото доказателство, което свързваше Трифонов с местопрестъплението са косми, за които биологична експертиза показва, че имат морфологично сходство с профила на Трифонов.

На 29 ноември Николай Русинов - човекът, видян за последно с Яна Кръстева в нощта на убийството й, бе привикан в столичната полиция за среща с психолози и психиатри.

В продължение на 2 часа 34-годишният мъж бил разпитван за отношението му към жените и насилието. Експертите трябваше да установят и предразположен ли е Русинов към агресия след употреба на алкохол. Отговорите са необходими за изготвянето на съдебнопсихиатрична експертиза.

 

 

 

 

trud.bg

Login to post comments
 

Рекламни

loading...