Реклама


СУПЕРИЗРИГВАНИЯ ОТ СЛЪНЦЕТО

Оценете статията
(1 vote)

Възможно е на Слънцето да станат т.нар. суперизригвания, съобщиха учени от Токийския университет, цитирани от японските медии. При тях се изхвърля 100 000, дори милион пъти повече енергия, което би причинило непредсказуеми последствия на Земята.

Досега се смяташе, че на Слънцето може да има само обикновени изригвания, които пораждат изхвърляне на плазма и радиация и магнитни бури. Според досегашните научни теории суперизригвания се причиняват от ефекта на "горещия Юпитер". При него около звездата се върти планета с маса като на Юпитер на разстояние по-близо от Меркурий.

Екипът на проф. Кацунари Сибата с помощта на американския космически телескоп "Кеплер" от април до декември 2009 година наблюдавал яркостта на около 83 000 звезди в Млечния път, подобни по размер и температура на Слънцето. Измерванията били правени на всеки половин час.

При 148 от звездите били регистрирани 365 суперизригвания, без да бъде засечен ефектът на "горещия Юпитер". Затова японските учени смятат, че подобни изригвания са възможни и на Слънцето.

Голямо слънчево изригване експертите засекли и миналата нощ. То било съпроводено с изхвърляне на радиоактивни частици.

В неделя ще станем свидетели на рядкото пръстеновидно слънчево затъмнение. При него лунният диск е по-малък от слънчевия и Слънцето се вижда като пръстен около Луната.

 

 

 

 

 

24chasa.bg

Login to post comments
 

Рекламни

loading...