Реклама


ВРЕМЕТО ПРЕЗ ЗИМА 2012-2013

Оценете статията
(4 гласа)

Чака ни по-мека зима в сравнение с последната, която бе люта, мразовита и държа страната в леден капан с месеци. Това е добрата новина от метеоролозите. Лошата е, че най-студеният сезон пак ще е с повече сняг и по-ниски температури, отколкото предвиждат нормите. За сметка на това есента ще е приятна и по-топла, а следващите дни до края на този месец все още ще стават за плаж.

Това съобщи вчера Валери Спиридонов, зам. генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. И добави, че времето тази зима ще се диктува от течението Ел Ниньо. То провокира температурни колебания в тропическата част на Тихия океан, които определят глобалния климат. Влиянието му достига своята мощ около Рождество Христово, затова и носи името Ел Ниньо (от исп. ез. - младенецът)
Ел Ниньо се редува с Ла Ниня, която пък е виновна за студените и сковаващи зими като тази на 2011 г.

"Не трябва да забравяме, че роля в сформирането на климата играе и т.нар. Северноатлантическа осцилация (това е разликата между най-високото налягане, което се измерва на Азорските острови (Португалия), и най-ниското, което се отчита край Исландия)", напомни Спиридонов. Според очакванията осцилацията ще бъде отрицателна, което означава, че по Средиземноморието ще е влажно, а в Северна Европа ще бъде студено. "Тъй като България се намира в средата, би могло да се очаква да вземем и влагата от Средиземноморието, и студа от Севера", смята Спиридонов. Ако осцилацията е положителна, зимата е по-топла.

Синоптиците от НИМХ не очакват такива екстремни температури и снегове, както през миналата зима. "Факт е обаче, че през последните 15 години много по-често се отбелязват рекордни температури - и положителни, и отрицателни. А независимо че тенденцията е към засушаване, се увеличават интензивните валежи. Така все по-често ставаме и свидетели как за 1-2 дни се изсипват толкова обилни валежи, колкото е нормата за цял месец. Всичко това се дължи на глобалните промени в климата", категоричен е г-н Спиридонов.

Октомври започва с дъжд

Дъждът, който ще завали в края на септември, ще "захапе" и началото на октомври.
Според прогнозата на НИМХ средните температурите през десетия месец от годината ще са с около 5° по-ниски, отколкото през септември (т.е. ще са в интервала 10°-12°). "Октомври ще е типичен, няколко дни след началото му ще започне повишение на градусите", казаха още синоптиците.

Циганско лято през ноември

Циганско лято с по-високи от нормата температури обещават през ноември метеоролозите от НИМХ.

"Ще е много хубав месец в сравнение с представите за него. Ако има някакви валежи, те ще са краткотрайни. Разбира се, и сняг може да падне, но това ще е еднократен акт, няма да засипе цялата държава", обясниха от института по метеорология.


Декември не готви изненади

Декември също се очертава да е топъл месец, а изненади не се очакват. Температурите ще са над нормата в Централна и Западна България, а валежите няма да излизат от границите на нормалното. Все още обаче е изключително рано да се каже дали на Коледа и Нова година ще има сняг. Това ще зависи и от започващото да оказва влияние тогава течение Ел Ниньо.

 

 

 

 

 

trud.bg

Последна промяна на Сряда, 19 Септември 2012г. 08:10ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...