ДАНЪК ЩЕ ИМА И ВЪРХУ ВЛОГОВЕТЕ В ЧУЖБИНА

Оценете статията
(0 гласа)
С въвеждането на данък върху лихвите България се включва в Европейската банкова система, каза в студиото на Нова телевизия Симеон Дянков. Така ние ще получаваме данък и върху лихвите по депозити от вложения на българи и в чужбина.

Това е европейска практика – ние също пращаме данък върху депозитите на чуждестранни граждани у нас в другите европейски страни като Германия, Франция и Великобритания, уточни финансовият министър.

Идеята за този данък дойде от Парламента, твърди вицепремиерът. Според него България е единствената досега държава от Европейския съюз, в която няма облагане на лихвите по депозити. Всички останали 26 държави имат такъв налог. Аз също плащам данък върху депозити, които имам в САЩ, посочи Дянков.

Финансовият министър изчисли, че при депозит от 1000 лева ,каквито са огромната част от тези в българските банки, месечният данък ще е 30 стотинки или 4 лева годишно. Докато при депозит от 20 милиона лева, годишният налог ще е 800 хиляди лева.

Възможно е да има праг, под който парите в депозити да не се облагат, но това трябва да стане след като се промени цялата система за социално облагане. Защо БСП въведе плосък данък, който облагодетелства богатите и не записа необлагаем минимум, под който доходите на хората да не се облагат, запита Дянков.

Трябва да преминем от “банков капитализъм”, в който банките са в основата на икономическия живот към “предприемачески капитализъм”, в който най-важни за икономиката са предприемачите, смята финансовият министър.

Нашата банкова система е номер 1 по ликвидност на кредитните институции и най-стабилна в Европа. Затова няма никаква опасност тя да се разклати от евентуално въвеждане на данък върху лихвите оп депозити. Хората разбират това и само през септември депозитите на семействата у нас са се увеличили с 500 милиона лева, завърши Симеон Дянков.

 

 

Подобни статии (по етикети)

Обратно в началото