Реклама


ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ СЕ РАЗРАСТВА, ЗАРАДИ МИЗЕРИЯТА

Оценете статията
(0 гласа)

Казват, че когато мизерията се настани в един дом, любовта отлита през прозореца. Все повече дела по Закона за защита от домашното насилие разглеждат българските съдилища. Нормативният акт действа от пет години.Когато нервите на хората не издържат, те търсят отдушник в семейството, поясни психологът Маргарита Бакрачева пред TV7. Факторът "пари" ескалира проблемите в семейството, но не само той е причината за домашното насилие. Сериозен проблем е, че жертвите се срамуват да споделят и обвиняват себе си като причина за насилието. Не трябва да се забравя, че, освен физическата агресия, има и психическа, която може да окаже трайни поражения в жертвата чрез уронване на престижа й, обясни психологът.

Типичната жертва е жена на възраст между 35 и 44 години, омъжена, с деца, които не са навършили пълнолетие. Според специалистите, случаите на побой у дома са най-много, но още по-тревожното е, че през последната година - телесните увреждания стават все по-тежки. Съдебно-медицинските удостоверения показват, че има жертви със счупена челюст, без органи, има дори умъртвени жени.

Бакрачева поясни, че честа причина за агресия е лош модел от детството, както и алкохолът. Тя посъветва жертвите на домашно насилие да не чакат до последния момент, да направят всичко възможно да предпазят потомците си, защото това ще се отрази и на тях. Важно е да не се отминава темата и за психическия тормоз, който някои родители причиняват на децата си чрез големи изисквания и неуважение към успехите на изграждащата се личност.

Login to post comments
 

Рекламни

loading...