Реклама


ПРОГРАМАТА "ИН ВИТРО" СПИРА, АКО НЯМА ПОПРАВКИ В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ

Оценете статията
(0 гласа)

Ако няма промяна на Закона за здравното осигуряване от 1 януари 2013 година нито един онкологично болен пациент няма да има достъп до ПЕТ скенер, а здравноосигурени жени с репродуктивни проблеми няма да могат да се включат към програмата „ин витро". Това стана ясно на пресконференция в министерството на здравеопазването, посветена на медицинските дейности през следващата година и Бюджет 2013.

В нея участваха министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова и управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков.

Важно място в обсъжданията зае Националният рамков договор за следващата година, който Българският лекарски съюз (БЛС) не одобри. Продължава да бъде валиден действащият, подписан през 2012 г.

Много нови дейности, които касаят българските граждани, включени в новия рамков договор, не могат да бъдат изпълнявани. Най-приоритетните от тях са свързани с имунизационния календар, процедурата инвитро, както и ПЕТ скенер, обясни д-р Цеков.

По думите на д-р Дариткова, тя, като депутат от ГЕРБ, носи отговорност за нормалното функциониране на здравеопазването. Затова ще се наложи законова промяна на наредба 40, за да могат да бъдат осигурени нормални и грижи за всички български граждани. Никой няма да остане на 1 януари 2013 г. без лекарска помощ, обеща тя и допълни, че има законови механизми, които ще позволят да се изпълняват дейности по Националния рамков договор за 2013 г., дори без той да бъде приет от БЛС.

Предложените промени в Закона за здравното осигуряване гарантират на всички български граждани достъп до медицинска помощ, обясни Десислава Атанасова. Предложените поправки са законосъобразни и защитават обществения интерес, заяви тя. 

По думите на министъра аконодателните промени са подкрепени и от самите пациенти, защото те са в тяхна полза.

Със заложените промени лечебни заведения ще получават допълнителни средства за интензивните си отделения, като например Военно-медицинска академия в столицата, посочи министър Атанасова и обясни, че поправките закона предвиждат и средства за интензивна грижа на неосигурените граждани. 

По отношение на ваксинопрофилактиката министърът обясни, че задължителните ваксини са за всички лица до 18-годишна възраст, тоест ако бъдат направени законови промени, това ще е насочено и към всички деца в страната.

Ако предложените поправки в Закона за здравното осигуряване не бъдат приети, от 1 януари 2013 година няма да има средства за програмите "ин витро" и за интензивните отделения в медицинските заведения, обясни д-р Даниела Дариткова.

Гражданите с репродуктивни проблеми, желаещи да се възползват от фонд "Ин витро", трябва да докажат, че са здравно осигурени, обясни тя.

По думите на Дариткова, ако не бъдат направени поправки на закона няма как да започне изпълнението на новите здравни дейности. Не можем да поставим на риск функционирането на интензивните отделения и на програмата ин витро, обясни председателят на комисията по здравеопазване. Тя отбеляза, че се надява на днешното заседание на комисията да бъдат приети на първо четене предложените промени, защото според нея те гарантират системата на здравеопазването.

Д-р Пламен Цеков, управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), отбеляза, че за първи път не се подписва колективен рамков договор с Българския лекарски съюз, и посочи, че предложеният договор е бил балансиран и с добри финансови параметри. Имаше дори и известен риск за бюджета на здравната каса, заради завишените цени на първичния преглед с 1 лев и за вторичен - с 50 ст, обясни Цеков и коментира, че той не е очаквал БЛС да не подпише този договор и го приема като личен неуспех. 

В колективния рамков договор бяхме заложили средства за програмата ин витро, за консумативните грижи и ваксинациите, като при сегашното неподписване сега няма пари за тези важни дейности, отбеляза управителят на НЗОК. Принудени сме да пренебрегнем Българския лекарски съюз и се надявам да има законодателни промени, за да можем да изпълним тези програми, заяви д-р Пламен Цеков.

Последна промяна на Вторник, 18 Декември 2012г. 09:55ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...