Реклама


МАГНИТНИТЕ БУРИ ВЛИЯЯТ НА ХОРАТА С ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Оценете статията
(3 гласа)

Топлата Коледа напълни кардиологиите с пациенти. Бум на инсулти, инфаркти и обострени сърдечносъдови заболявания отчитат лекарите в страната само за последната седмица заради рязкото покачване на термометъра. Това съобщи д-р Атанас Пелтеков, заместник-председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекариДвадесет и трима с кардиологични проблеми са откарани в болници от линейки на Центъра за спешна помощ в София-град само в последното денонощие. Над 60 са повикванията в столицата на адрес за хора с обострени сърдечносъдови заболявания за последните 36 часа, казаха дежурните лекари от центъра.

Ниските температури определено оказват влияние на състоянието на хората със сърдечносъдови заболявания. Кръвното налягане се повишава при рязка смяна на времето, обясни директорът на Университетската специализирана болница по кардиология „Св. Екатерина” проф. Генчо Начев. Рязкото свиване в студа на кръвоносните съдове, а след това отпускането им в необичайно подранилото топло време нарушава кръвоснабдяването на сърцето.

Именно този недостиг на кръв може да се прояви като стенокардия, т.е. като болка в гърдите или друго сърдечносъдово заболяване, обясни водещият кардиолог и допълни, че в специализираната болница има чувствително увеличение на новоприетите със сърдечносъдови заболявания в резултат на играта на термометъра.

Проф. Генчо Начев посъветва всички, които усетят проблеми с дишането, сърдечни болки или нарушено равновесие, да не се самолекуват, а веднага да потърсят лекар. Специалистът уточни, че от инсулти и инфаркти са застрашени най-вече възрастните хора с множество съпътстващи заболявания, но и младите не са застраховани.

Магнитните бури през този месец са днес и утре, като те са особено опасни за хипертониците, а хронично болните усещат влиянието им едно-две денонощия по-рано, съобщиха още от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

По време на магнитните бури съдържанието на радон във въздуха се увеличава и това оказва влияние върху човешкия организъм. Телесното и психоемоционалното състояние на някои хора със заболявания се влошава
не само преди датата на магнитната буря, но и един ден след като тя е отминала.

Хипертониците да мерят кръвното си по два пъти на ден – сутрин и вечер, докато отмине критичният период на магнитните бури, посъветва д-р Атанас Пелтеков, цитиран от "Монитор".

Лекарите са категорични, че преяждането и употребата на алкохол натоварват допълнително организма и той по-трудно понася негативните влияния на радона във въздуха в резултат на магнитните бури.

 

 

blitz.bg

Login to post comments
 

Рекламни

loading...