Реклама


СЕМ РАЗГЛЕЖДА БУЛКАТА С ЧЕИЗА

Оценете статията
(0 гласа)

 

Заблуждава ли рекламата на булката с чеиза? Комисията за защита на конкуренцията проверява сигнала за клипа на деликатесния продукт "Булка чеиз", получен преди няколко дни от Съвета за електронни медии, казаха оттам.

"КЗК трябва да разгледа само един аспект на рекламата - дали е заблуждаваща", обясни шефът на СЕМ Георги Лозанов. Подобно тълкуване се прави според Закона за защита на конкуренцията. "В рекламата се казва, че не е сирене, а деликатес, което означава, че продуктът е повече от сирене. Ние не можем да преценим има ли заблуда, затова сме им пратили сигнал още преди Коледа", обясни Лозанов.

СЕМ е пратил сигнал и до Националния съвет за саморегулация в рекламата, който утре се събира на заседание за клипа с булката. "Рекламата ще бъде разгледана и е възможно съветът да излезе още същия ден с решение. Ако прецени, че има нарушение на етичните правила, ще препоръча на рекламодателя клипът да бъде свален от ефира.

Той може и да не се съобрази с нашето решение, тъй като не е член на НСС", обясни секретарят на съвета Ели Михайлова. Стигне ли се дотам, тогава вече СЕМ има право да се намеси и да посъветва телевизиите да спрат рекламата.

Междувременно в СЕМ е постъпила нова вълна жалби срещу реклама, в която хан Кубрат представя мобилен телефон. 20-ина зрители са възмутени, че наблюдават гавра с историята. В клипа главният герой се казва Ханку Брат и чупи сноп пръчки.
"Не открихме гавра. Хан Кубрат не е национален символ като знамето и герба. В рекламата е използвана ирония, шарж, създаден е митопоетичен образ", каза Лозанов.

 

Login to post comments
 

Рекламни

loading...