Реклама


Неделя, 08 Януари 2017г. 15:38ч.

СВЕТИ ВАЛЕНТИН 2017

Оценете статията
(0 гласа)

 

Празнуване на Свети Валентин 2017

През последните две десетилетия младите хора в България все повече се радват на празника на св. Валентин. Обяснимо е, нали това е Денят на влюбените! Затова отрано купуват подаръчета (от плюшени мечета до скъпи бижута), с които да затвърдят своето „0бичам те" към любимия човек. Едно предупреждение обаче имат специалистите Флористи към романтичните господа, които не пропускат да подарят цвете на своята дама на сърцето. Най-добрият избор си остава класическата червена роза, твърдят те. Защо пи? Убедете се сами от т.нар. език на цветята - всяко от тях казва нещо:

Език на цветята

Червена роза - обичам те повече от всичко

Жълта роза - сподели любовта ми

Бяла роза - знам, че заслужаваш любовта ми

Лале - радвам се, когато те видя

Лилиум - имам сериозни намерения

Бяла хризантема - старата любов ръжда не хваща

Жълта хризантема - вече не ти вярвам

Иглика - имам прекрасни предчувствия

Невен - искам да заспя на рамото ти

Минзухар - радост

Маргаритка - ти си най-красивата

Нарцис - ти нямаш сърце

Жълт нарцис - ревнувам те

Детелина - може би с друг ще си щастлива

Кактус - предупреждение

Фрезия - признание и радост

Бял карамфил - и аз те обичам, истински

Червен карамфил - сърдечни благодарности

Пъстър карамфил (или разноцветен букет) - знак за отказ

Извън шегата, истината е, че цвете и подарък можете да поднесете всеки ден. Друго си е обаче, когато  навред се носи празничната еуфория на Свети Валентин.

История на Свети Валентин

Според легендата човекът, чието име носи Денят на влюбените, бил лекар с духовен сан. Живеел през  трети век в Римската империя по времето на Клавдий II. По препоръка на своите съветници владетелят забранил на младите мъже да се женят от 18 до 37 години, тъй като смятал, че най-добрите войници са тези, които не са семейно обвързани. Забраната нарушил епископ Валентин, като благословил сватбите на младите легионери.

Заради деянието си той веднага бил затворен, където обаче се влюбил в сляпата дъщеря на своя надзирател. Легендата твърди още, че от силната му любов младата невеста прогледнала. Но щом императорът разбрал какво се е случило, заповядал Валентин да бъде убит. В навечерието на екзекуцията осъденият написал писмо до своята любима, което подписал: '"От твоя Валентин." На 14 февруари 269 г. свещеникът бунтар бил екзекутиран, но написаното от него е първообразът да така популярните днес валентинки.

Традиционната иконография представя св. Валентин в епископско одеяние, в лявата си ръка държи ритуална чаша, в дясната - меч, а пред него е момче, болно от епилепсия, което той се опитва да излекува. Затова св. Валентин е не само патрон на влюбените, а и на епилептиците.

 

КАРТИЧКИ ЗА СВЕТИ ВАЛЕНТИН 2017

Последна промяна на Вторник, 24 Януари 2017г. 15:18ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...