Реклама


13 МАРТ : ПРЕЗИДЕНТЪТ НАЗНАЧАВА СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ

Оценете статията
(1 vote)

Президентът Росен Плевнелиев ще назначи с указ от 13 март служебен кабинет с министър-председател Марин Райков, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
С друг свой указ държавният глава ще разпусне парламента от 15 март и ще насрочи предсрочните парламентарни избори на 12 май.
Държавният глава обяви служебния министър-председател и състава на правителството. „Не съм допускал влияние от никого и не съм гледал партийната окраска”, заяви президентът в съвместно изявление с Марин Райков.
Служебните министри са безспорни професионалисти в областта си, познават работата на институциите и са доказали своята надпартийност, каза президентът Росен Плевнелиев.
Сред тях няма такива с принадлежност към службите на бившата Държавна сигурност, допълни президентът.
Служебното правителство ще работи за доверие в институциите, за повече прозрачност и граждански контрол. То ще бъде гарант за свободни и демократични избори, затова към премиера ще бъде създаден Граждански борд за честни избори. Усилията на кабинета ще бъдат насочени и към прозрачност и ефективност на регулаторните органи за ограничаване вредното въздействие на монополните структури, заяви Росен Плевнелиев. Правителството трябва да подготви антимонополно законодателство в енергетиката и въвеждането на възможността гражданите да имат право на свободен избор на доставчик на ток. Служебното правителство ще подготви законодателни промени за силен и независим регулатор, избран от парламента, а не посочен от управляващите. Обществените съвети към отделните министерства ще заработят веднага, като първите теми на обсъждане могат да бъдат енергетиката, екологията и социална политика, каза още президентът.
Предприемането на адекватни действия относно планирането и договарянето на еврофондовете за България до 2020 г., както и недопускането на вакуум при усвояването на средствата от ЕС ще бъдe друга основна задача на служебния кабинет. Държавният глава заяви още, че пенсиите ще бъдат увеличени, както е планирано, от 1 април.
Произвеждането на демократични избори в съответствие с действащото законодателство и с очакванията на хората и осигуряването на стабилност и приемственост във функционирането на държавните институции са първите задачи на служебния кабинет, обяви премиерът Марин Райков. Правителството ще работи по конкретни мерки в сферата на доходите за подобряване на положението на българските пенсионери и на най-необлагодетелстваните слоеве от българското население. Ще бъде подкрепяна и „социалната ориентация на пазарната икономика в България”, създавайки условия за растеж и излизане от кризата, заяви служебният министър-председател.
На 13 март в 10.00 часа в Министерския съвет ще се състои церемонията по приемственост на кабинета в оставка и служебното правителство.

 

 

Последна промяна на Вторник, 12 Март 2013г. 16:23ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...