Реклама


ПРОКУРАТУРАТА ПОВДИГНА ОБВИНЕНИЕ СРЕЩУ ОКТАЙ ЕНИМЕХМЕДОВ В ОПИТ ЗА УБИЙСТВО

Оценете статията
(0 гласа)

 

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна днес обвинение на Октай Енимехмедов за опит за убийство на Ахмед Доган, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Обвинението е за престъпление по чл. 116 ал.1 т.1 и т.9 НК, във вр. с чл. 115, във вр. с чл. 18 ал.2, във вр. с ал.1 НК. Досъдебното производство, водено срещу Енимехмедов, за престъпления по чл. 325 ал.2 НК (хулиганство) и по чл. 144 ал.3 НК (закана с убийство), е било прието днес по компетентност в СГП. Анализът на всички доказателства, събрани по делото, сочи че е извършен опит за убийство, а не закана.
Енимехмедов е обвинен затова, че на 19 януари 2013 г., в гр. София, в ”Национален дворец на културата”, при провеждане на Национална конференция на ПП ”ДПС” направил опит умишлено да умъртви Ахмед Доган – представител на обществеността, председател на ПП ”ДПС при изпълнение на функцията му. Енимехмедов се е опитал три пъти да произведе изстрели с газов пистолет към главата на Доган. Деянието е извършено предумишлено и е останало недовършено по независещи от дееца причини – трикратно засичане на пистолета, оказана съпротива от Доган и намесата на Мустафа Карадайъ.
Изводът за наличие на доказателства за повдигане на обвинение за опит на убийство се основава на заключението на допълнителната комплексна съдебно медицинска и балистична експертиза.
Съгласно експертното заключение, уврежданията от газово оръжие могат да доведат до смъртен изход при две условия, свързани с дистанцията на изстрела и локализацията на увреждането. Смъртоносни наранявания са възможни при изстрел от упор до един сантиметър в областта на черепа (в областта на слепоочието, устата, окото), предната половина на шията и в лявата част на гръдния кош (в сърдечната област).
За престъпление по чл. 116 ал.1 НК законът предвижда наказание – лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Последна промяна на Сряда, 03 Април 2013г. 13:18ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...