Реклама


ИНФАРКТИТЕ СЕ УВЕЛИЧИЛИ СЛЕД ИЗБОРИ 2013

Оценете статията
(0 гласа)

Над 9 пъти повече пациенти с инфаркт са приети в клиниките по инвазивна кардиология в страната на следващия ден след изборите в сравнение с лекуваните в деня на вота. На 12 май болните са били 16, а на 13-и - 147, показва справка от електронния регистър по инвазивна кардиология на Министерството на здравеопазването, съобщава  "Труд". Предходната седмица картината е била доста по-различна: в празничния 5 май (неделя), когато бе Великден, пациентите на инвазивните кардиологии са били 14, а на 6 май - 10 души.

Един от факторите, довел до бума на инфарктите, е стресът след изборната нощ не само за партийците, а и за редовите избиратели. "Основното обяснение на разликата в данните между 12-и и 13 май е, че по принцип българинът по-късно търси помощ. Той си казва: "Ей сега ще видя резултатите от изборите примерно или как ще свърши мачът и утре, понеделник, ще отида на доктор", обясни доц. Божидар Финков, началник на Клиниката по кардиология в столичната университетска болница "Св. Анна" и основоположник на инвазивната кардиология у нас. Той подчерта, че над 50% от българите с инфаркт пристигат на втория ден след началото на сърдечната болка, че и по-късно, което се дължи на по-ниската здравна култура в сравнение примерно с германци, французи и дори чехи.

В понеделниците инфарктите са с 14% повече, отколкото в неделя, показват световни проучвания. Причината е - стресът от новата седмица. "Наблюдението се потвърждава и в практиката ни в "Св. Екатерина". А ако се сравнят останалите дни с уикенда, разлика също има и тя е с около 4-6%", добави проф. Юлия Джоргова, началник на Клиниката по кардиология в университетската болница "Св. Екатерина". Според нея основният проблем остава късното търсене на лекар.

Login to post comments
 

Рекламни

loading...