Реклама


УНИЩОЖИХА ДОКУМЕНТИТЕ ЗА ПОЛЕТИТЕ НА БОРИСОВ

Оценете статията
(1 vote)

Писмените заявки за полетите на бившия премиер Бойко Борисов са унищожени, става ясно от отговор на Министерския съвет на запитване на Би Ти Ви.

Поисканите заявки за пътувания на премиера, свързани с полети на „Авиоотряд 28", имали координационен характер, се казва в документа. В голям процент те не съответствали на изпълнените задания поради технически причини или внезапно настъпили обстоятелства. Затова в Министерския съвет гледат на тях като на обмяна на вътрешна информация между логистичните звена (Протокола на МС и „Авиоотряд 28"). Поради това те не се извеждали с изходящ номер от деловодството на МС. „Няма практика да се архивират и съхраняват в Протокола или останалите служби", пише в отговора.

Документът бе изпратен от МС, чак след като репортерът от Би Ти Ви Константин Караджов спечели дело срещу мълчалив отказ да му бъде предоставена информация за полетите на бившия премиер с държавния авиотдряд. Отговорът е съставен по време на служебното правителство, но е подписан от бившия съветник и пресаташе на Бойко Борисов - Николай Боев. От 29 май Боев вече не работи в Министерския съвет.

Според юристи фактът, че писмените заявки до „Авиоотряд 28" не се архивират и пазят в МС, е признание за нарушение на закона и дори престъпление.

„Унищожаването на документи не по установения ред всъщност представлява престъпление по НК - смята адвокатът от "Програма достъп до информация" Александър Кашъмов - Другата възможност и другата вероятност е този отговор да представлява една лъжа и да не е вярно, че в МС не се съхраняват такива документи, такива заявки. Това обаче също е престъпление, тъй като тогава отговорът по достъп до информация представлява документ с невярно съдържание."

Кашъмов обясни още, че в 13-годишната практика по прилагане на Закона за достъп до обществена информация това е един от най-странните отговори, който е виждал. Не може никакво листче, което съществува в администрацията, да се унищожи просто така, а в случая с „Авиоотряд 28" самият устройствен правилник за дейността му ясно предвижда, че полетите се осъществяват с писмени заявки.

От Би Ти Ви пратили допълнителни въпроси до МС. От отговорите, които трябва да бъдат получени в 14-дневен срок, ще стане ясно дали има основание за сезиране на прокуратурата.

Според правилника за дейността на „Авиоотряд 28" писмените заявки би трябвало да съдържат данни за пътниците и товарите, летищата или площадките за излизане и кацане, разписанието на полета и данни за евентуалния въздушен ескорт.

Практиката на „Авиоотряд 28" е да отказва да прави справки за полетите, като се позовава на задължението си да предоставя съществуващи документи, а не да изготвя нови за целите на достъпа до обществена информация.

Две поредни искания за достъп до първичните документи обаче получиха мълчалив отказ от Министерския съвет. Чиновниците дадоха отговор, след като Административен съд София-град ги задължи със свое решение.

След спечелването на делото служебният премиер Марин Райков поиска отсрочка.

„Естествено чувам силни гласове за това, че едва ли представлява обществен интерес маршрута на движение на бившия министър-председател и дали е подходящо ние да даваме информация за маршрута на неговите придвижвания", заяви тогава Райков.

 

 

 

 

 

24chasa.bg

Последна промяна на Петък, 31 Май 2013г. 13:24ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...