Реклама


ПРИСТРАСТЕНОСТ КЪМ СЕКС - ДИАГНОЗА, КОЯТО СЕ ЛЕКУВА

Оценете статията
(0 гласа)

 

“Здравейте. Казвам се Тайгър Уудс и съм сексохолик.”

С тези думи най-вероятно е започнал лечението най-богатият спортист в света в клиниката в Мисисипи преди броени месеци.

Всички пари на света не успяха да задържат съпругата му при него след скандалните разкрития за изневерите му. Обяснението за тях е болезнена зависимост от секса.

Тайгър Уудс не е единственият, подгонил безразборно фустите. В актьорската гилдия има най-много примери за сексохолици - Майкъл Дъглас, Дейвид Духовни, Ерик Бенет.

Няма едно мнение за зависимостта към секса. Една част от американските учени твърдят, че наистина има такава диагноза, според други - това е чиста измислица за печелене на пари. Според плейбой № 1 в света Хю Хефнър сексохолизмът просто е оправдание на неверниците да кръшкат на постоянния партньор.

Българските психолози по-скоро клонят към втората група. “Няма такава болест като зависимост към секса. Нимфоманията е чиста жаргонна измислица”, категоричен е известният сексолог д-р Румен Бостанджиев. Според него на това мнение са и всичките му български колеги.

Официално призната за психично разстройство или не, зависимостта от секса е факт при някои хора. Как се познава? Според дефиницията пристрастен е човек, който прекарва повече от 14 часа седмично (което е два часа на ден), задоволявайки се сексуално със или без партньор. Брои се нуждата от често самозадоволяване, многото извънбрачни връзки или честият секс за една нощ, анонимните сексуални партньори, редовният небезопасен секс, секс по телефона, в интернет или с проститутки, ексхибиционизмът, воайорството.

Смята се, че зависимият получава малко удоволствие от правенето на секс и не създава емоционална връзка с партньора. Проблемът води и до чувство на срам и вина, сексохоликът често изпитва липса на контрол върху поведението си.

Проучвания в областта доказват, че колкото повече практикуваш, толкова повече се пристрастяваш. Всъщност зависимостта не е просто към секса, а към веществата, които тялото произвежда по време на акт. Мъжете са по-склонни да се поддават на изкушението - 80% от потърсилите професионална помощ са именно те.

Клинични изследвания сочат, че за пристрастеността към секса влияние оказват някои нарушения на централната нервна система. Причините са различни. Дори черепно-мозъчна травма в детството може да направи някои сексохолик.

“Зависимостта си е зависимост. Тя е все едно да си обладан от нещо. Уудс знаеше, че ще го хванат, и въпреки това продължи да го прави. В цялата тази работа има частица лудост”, казва за състоянието на най-известния голф играч д-р Франк Раян от Асоциацията на специалистите по зависимости в Ню Йорк.

Историята за бурните извънбрачни връзки на Тайгър Уудс излезе наяве през ноември миналата година. Той призна, че през леглото му са минали над 120 жени по време на 5-годишния му брак с манекенката Елин Нордегрен, и се подложи на лечение.

Терапия потърси и известният като агент Мълдър Дейвид Духовни през лятото на 2008-а. По негови думи той бил обсебен от идеята за секс още на 6-годишна възраст.

В първи клас правел бели, за да привлече вниманието на учителката и тя да го докосне.

Първи за пристрастеността си към секса си призна ветеранът Майкъл Дъглас след развода с първата си съпруга Даяндра през 2000-а. Той постъпва в клиника в Аризона и твърди, че лечението му помага. Въпреки това втората му жена - 25 години по-младата Катрин Зита Джоунс, настоява в предбрачния договор при развод да получи 1 млн. 700 хиляди за всяка изневяра от негова страна.

Бащата на Майкъл - Кърк Дъглас, също твърди, че е страстен любител на женските ласки. Първата му жена се разделя с него, защото не й остава дълго верен, а втората просто не обръща внимание на случайните му забежки.

За бившия съпруг на Холи Бери - Ерик Бенет, също има доказателства, че се е лекувал за зависимост към секса.

“Това е начин да избягаш от ниското самочувствие, усещането на гняв и несигурност. Не става въпрос толкова за секс, а за вината, която идва след него”, категорични са американските психолози.

Лечението на зависимите от секса включва индивидуално консултиране, семейна терапия или лекарства като прозак или анафранил. Подкрепящите групи като анонимните сексохолици предлагат възстановяваща терапия с 12 стъпки.

Те включват признаване на безпомощността към похотта, решението за нов живот, осланянето на Господ, впускането към собствената същност, осъзнаването на грешките, писане на списък с имена на хората, които сексохолиците са наранили, търсенето на прошка от т.нар. жертви.

Явно и Тайгър Уудс е минал през тази дузина, защото направил списък на всички жени, с които е спал.

Имената на партньорките му заели 4 страници.

Там били и бившият модел на “Плейбой” Лоредана Джоли Фериоло, както и високоплатената компаньонка Рейчъл Учитъл.

За своя основна цел зависимите възприемат “да останат сексуално трезви и да помогнат на другите да постигнат сексуално здравомислие”.

“Истинската промяна идва, когато осъзнаем, че сме безсилни и че навикът е надделял над нас. Откриваме, че можем да спрем - утоляването на глада не ни убива и сексът не е необходимост, а избор”, пишат в страницата си те. (24часа)

СЪВЕТИ

1. Ако половинката ви спада към сексохолиците, уверете се, че правите безопасен секс, тъй като не знаете през колко партньори е минала.

2. При връзка с пристрастен към секса, по-добре е да потърсите професионална помощ както за него, така и за себе си. Такова състояние има много тежки социални и емоционални ефекти - може да доведе до изолираност и депресия.

3. Говорете открито с партньора за неговия проблем. Така той по-лесно ще го осъзнае и чувството за вина ще се смекчи.

4. Не забравяйте, че в корена на злото са ниското самочувствие и амбицията за власт. Те тласкат хората със слаб ангелпо пътя на разгула.

 

 

 

 

24chasa.bg

Login to post comments
 

Рекламни

loading...