Реклама


ТОКЪТ ПОЕВТИНЯВА ОТ 1 ЯНУАРИ

Оценете статията
(0 гласа)

С 10% се намалява цената на нощната тарифа за електроенергията, а с 1% тази на дневната, както за бита така и за малкия бизнес, който е свързан към мрежата за ниско напрежение.

Това решение е взела Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), заяви нейният председател Боян Боев.

Намалението влиза в сила от 1 януари.


За малкия бизнес също ще има намаление на цената на тока, като при него дневната тарифа ще спадне с процент и половина.

Решението ще облекчи сметките на хората, бизнесът пък ще запази работни места и ще повиши конкурентоспособността си, добави той.

Понижението се постига като технологичните загуби на ЕРП-тата се понижават с 2%. Таксата за пренос пък пада почти наполовина - от 12 на 6,90 лева, което ще стимулира износа на електроенергия, каза Боев.

За да се оздрави НЕК цената на електроенергията от обществения доставчик., която ЕРП-тата купуват е увеличена от приблизително 95 лв. на 100.43 стотинки, като в резултат на това в компанията изпаднала в тежко финансово състояние ще се влеят 120 млн. лв. 

Намирането на резерви в ЕРП-тата е в следствие на независимо експертно становище.

Очаква се на 27 декември да се проведе обществено обсъждане на новите цени на тока и след това на закрито заседание да се проведе и закрито заседание на ДКЕВР, на което да се фиксират новите цени.

Боев посочи, че анализите за предстоящото намаление на цените на електроенергията са започнали още от времето на Анжела Тонева, която миналата седмица подаде оставка като председател на ДКЕВР заради "голямото напрежение" в комисията.

Очаква се в края на март ДКЕВР да вземе решение относно издаването на лиценз за създаването на електроенергийната борса - ход, който се очаква от много години.

 

24chasa.bg

Подобни статии (по етикети)

Login to post comments
 

Рекламни

loading...