Реклама


ВЪЗМОЖНО Е НОВО БРОЕНЕ НА БЮЛЕТИНИТЕ ЗА РЕФЕРЕНДУМА

Оценете статията
(0 гласа)


При нужда ЦИК може да отвори чувалите с бюлетините на секциите в които има голям брой пуснати бюлетини за референдума без пликове. Причината е, че в националното допитване се отчитат само гласовете с плик. "Това са данните от първото въвеждане на протоколите, в ход е второто въвеждане на данните от гласуването, след това ЦИК ще направи анализ на несъответствията, при което ще се провери всяко съмнение за техническа грешка и когато се установи, че има такава, ще ги отстрани." Това съобщава "24 часа", цитирайки  говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Има случаи на бюлетини без пликове и пликове без бюлетини. И в двата случая такъв вот е недействителен. Трябва да се установи в кои от случаите става дума за гласове, които са изпаднали от пликовете. Освен това в изборния ден имаше няколко сигнала, че секционни избирателни комисии не са давали на избирателите освен бюлетина за референдума и плик. "Всеки съмнителен случай, при който има голям брой получени бюлетини без пликове, ще бъде проверен от ЦИК и ще се установи до колко тези случаи се дължат на технически грешки в протоколите. При нужда ЦИК има право и да отвори чувалите с бюлетините в тези случаи и да се види дали става дума за техническа грешка", добави Томов.

Според експерти е възможно големият брой бюлетини без пликове да се дължи на това, че част от членовете на секционните избирателни комисии са пренасяли механично протоколите броят на гласувалите според подписите в избирателния списък в графата за брой пликове.

 

Последна промяна на Вторник, 08 Ноември 2016г. 14:14ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...