Реклама


РУМЕН РАДЕВ СТАВА ПРЕЗИДЕНТ, БЕЗ ОПИТ В ПОЛИТИКАТА

Оценете статията
(0 гласа)

Новият - 5-и, президент на България владее английски, немски и руски и може да общува свободно със световните лидери на родния им език. Но досега не се е срещал с никого от световната политика, защото е бил много далече от нея. Както и от българската, пише 24chasa.bg.

Ген. Румен Радев е първият държавен глава, който не идва от политиката. Той скочи директно в нея от кабината на своя изтребител едва няколко месеца преди официалния старт на предизборната кампания. Направи този най-опасен лупинг в кариерата си с главата напред, без страх от неизвестното и с увереност в собствените си сили и умения.

И успя, изненадвайки мнозина. Победата със сигурност се дължи не само на качествата на генерала, но и на сбърканата стратегия на ГЕРБ и протестния вот, както и на добре свършената работа от новата лидерка на БСП и левите пиари. Но каквито и да са причините на хората да го подкрепят за този разгромяващ Цецка Цачева резултат, безспорно е едно - само за три месеца Радев постигна много. Което доказва, че той бързо учи. Нищо учудващо за човек, който владее до съвършенство пилотирането на самолет...

Поканен от Корнелия Нинова да е кандидат за президент, генералът не мислил дълго. Първо поискал и получил подкрепата на родителите си, макар баща му да го посъветвал да не губи достойнството си в “тази мръсна работа - политиката”. И наистина - в кампанията си генералът се държа умерено. Ходеше на събранията на БСП, но публично се дистанцираше от партията. И обясняваше, че няма и няма да има зависимости от нея. Предстои да видим доколко ще съумее да спази тази си дума. Описват го като почтен и непринуден. Умее да владее нервите и емоциите си, както доказа и на двата дебата с Цачева. А според хора от щаба му има чувство за хумор и самоирония - качества, изключително важни за един бъдещ държавник.

Поддръжниците му вярват, че в кризисните за Европа времена той е човекът за президент - обучаван е да управлява рискове не само в нашата военна академия, но и в 2 американски. Завършил е суперуспешно (13-и от 260 курсанти) Стратегическата академия по ВВС “Максуел”. Това е най-престижната военностратегическа академия в света, обучаваща курсантите си на геополитика, стратегия, дипломация, преговори. Научен да взема решения, основани на информация и на анализ, той е направо мениджър на риска. Неслучайно като шеф на ВВС достигна върха в кариерата си и обираше овациите с перфектния си пилотаж. Карал е всички видове МиГ, единствено без МиГ-23.

Да е толкова добър, му помагат силната воля и характер. През първите години му било трудно да преодолее страха си от височината и от огромния риск. Но се научил да се абстрахира. “Трябва да се абстрахираш и от себе си, докато мозъкът ти стане като компютър, който хладно и безпристрастно решава всичко на секундата, без да допуска чувства и емоции. Иначе си загубен”, казва Радев. “Бях си поставил за цел да стана добър летец. Станах изключително добър летец. Призванието след определен момент вече не е да си добър летец, а да направиш такива и хората след теб”, казва Радев. И не крие, че най-голямото му разочарование като шеф на ВВС било, че нямал ресурса да осигури на момчетата си възможността да станат отлични летци.

Затова направил най-големия компромис в живота си - да напусне системата, казва той: “Поех битка заради тези момчета, България има нужда от тях. Винаги съм живял с кауза и тази кауза беше да помогна на другите, да ги обуча.” И добавя, че за да си истински командир, трябва да дадеш личен пример. Не е компрометиран и по време на кампанията единствените удари срещу него бяха по оста НАТО - Русия. Не се умори да повтаря, че еврофилията не означава автоматично русофобия. Че няма да поставя под въпрос евро-атлантическата ориентация на страната, но смята, че трябва да има баланс в отношенията с Русия. Или както самият Бойко Борисов обобщи - той е “двоен агент” на Москва и Вашингтон. Като президент да не допусне повече разкъсване по оста леви- десни, фили и фоби ще е и най-голямото предизвикателство пред Румен Радев.

Login to post comments
 

Рекламни

loading...