Реклама


БРОЯТ ОТНОВО БЮЛЕТИНИТЕ ОТ РЕФЕРЕНДУМА

Оценете статията
(0 гласа)

Върховният административен съд (ВАС) допусна повторно преброяване на бюлетините и пликовете за референдума в 44 секции, посочени от Инициативния комитет, съобщи "Правен свят".

Експертизата беше назначена по жалба на инициативния комитет за провеждане на референдума, начело със Слави Трифонов, срещу решението на ЦИК за обявяване на резултатите.

В тази връзка съдът задължава Централната избирателна комисия да осигури всички изборни книжа, в това число пликовете и бюлетините от 44-те секционни избирателни комисии.

Тричленният състав назначава и комплексна експертиза.

Тъй като делото се връща, вещите лица трябва да се запознаят с материалите и протоколите на секционните избирателни комисии.

Инициативният комитет обаче трябва да плати 12 000 лева депозит в рамките на три дни.

Вещите лица пък ще имат срок само от две седмици.

До седем дни ЦИК трябва да представи по делото обобщена справка за броя на нарушенията, с които са сезирани всички СИК и РИК по повод референдума.

Дали и как ще се отрази повторното преброяване на резултатите от референдума и може ли това да обърне вота, предстои да се разбере до дни.

Темата около референдума не спира да ври и кипи от изборите насам, след като стана ясно, че за него не достигат малко над 13 000 гласа.

Два дни след изборите пък, инициаторът на референдума Слави Трифонов обвини ЦИК, че извършва „чудовищна манипулация“.

„Общият брой на гласувалите за референдума е 3 501 220 души.

 

За да е задължително решението от референдума, са необходими 3 500 585 гласа. Тоест, референдумът е успешен и решенията му са задължителни. ЦИК иска да извади 13 792 гласа, за да обяви референдума за незадължителен. Това е нарушение на закона”, казва водещият.

Login to post comments
 

Рекламни

loading...