Реклама


Д-Р КРАСИМИРА КОВАЧКА: "НЕ Е ВЪЗМОЖНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ДА Е БЕЗПЛАТНО"

Оценете статията
(0 гласа)

Абсурд е здравеопазването да е безплатно, както казва Нинова. Това каза д-р Красимира Ковачка – БДЦ в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3’’ и „Радио К2’’. Разговорът бе проведен и заедно с гостите в студиото проф. Даниел Вълчев – ДБГ, Борислав Гуцанов – БСП и Янко Янков – ДПС.
Беновска попита д-р Ковачка как ще оцени възгледа на Корнелия Нинова за това как да бъде извършена здравната реформа, кое трябва да бъде държавно задължение и кое да е отговорност на съответните подразделения. Ковачка отговори, че все още не са запознати с програмата и приоритетите, но това, за което се говори е безплатно здравеопазване. Тя определи това като ,,абсурд”, защото сме в ЕС и реформата в здравеопазването е започнала. Според нея в този сектор трябва да има приемственост и всички политически сили да се обединени около реформата. Ковачка обобщи, че всеки човек, който си плаща здравните осигуровки, иска да получи услуга на база осигуровки. Тези, които протестират искат точно това- добро качество и достъпност. Ковачка спомена днешно изказване на Петър Москов, че парите, които фармацевтичните фирми е трябвало да получат като печалба, ще влязат в НЗОК, което ще направи лечението на хипертониците безплатно, но са необходими анализи и преразпределение на тези 3, 4 000 000 лева, които са отишли в сектор Здравеопазване. Другото, което Ковачка спомена от изказване на Нинова, е желанието ѝ българите да наброяват 9 милиона. По този повод Ковачка каза, че това е изключително амбициозна задача и БДЦ ще работи за намаляване на демографския проблем, но когато се казват цифри – трябва да се поставят и срокове, защото смята за нереалистично да си поставяш такава цел в рамките на един мандат. БДЦ биха предложили на бъдещия кабинет да бъде създадено министерство за демографските проблеми, които се наблюдават и в цяла Европа. Ковачка заяви, че ще ѝ е интересно да чуе мнението и на лекарите, тъй като БСП са обявили, че проведат срещи с лекари и учители по въпросите за реформите. Ковачка смята, че демографският проблем може да обедини всички политически сили около неговото решаване и заяви, че БДЦ се надява в новия парламент да има широка коалиция, а не противопоставяне, повече диалози и компромиси .
На въпроса на Беновска БДЦ с кого ще се коалира и дали ДПС може да им бъде коалиционен партньор Ковачка отговори, че вече се провеждат срещи с политическите сили и се бори за създаването на нов центристки блок като си търсят партньори център-дясно. Според нея и ДСП е либерална партия. Беновска подари на д-р Ковачка книгата си с интервюто на Ахмед Доган, както и червената ябълка.

Login to post comments
 

Рекламни

loading...