Сряда, 25 Януари 2017г. 09:58ч.

ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ЦЕНТЪР "ТРЕНД": "ГЕРБ ВОДИ С 3 % ПРЕД БСП"

Оценете статията
(0 гласа)

В новия парламент ще има пет партии. Това са ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и „Воля" на Веселин Марешки. ГЕРБ остава първа политическа партия с 32,2% пред БСП с минимална преднина от почти 3%. Обединените патриоти запазват инерцията си от президентските избори и разполагат с 10,4%. След тях се нарежда ДПС със 7,8%. Данните са от национално проучване на изследователски център "Тренд" проведено в средата на януари.

В Народното събрание със сигурност ще намери място новия проект на Веселин Марешки "Воля" с близо 6% подкрепа. На електорален въпрос с предварително зададени опции сред всички партии и коалиции, „Воля" показва дори по-висок резултат.

Под чертата остава Реформаторския блок с 3,7% от анкетираните. ДСБ получава 1,2%, АБВ 1% , а новата партия "Да, България" едва 0,7%. Опцията „не подкрепям никого" събира малко под 4%.

Според проучването българите гледат с оптимизъм на 2017 г. 63% от запитаните са на мнение, че това ще е една добра година, докато малко под една четвърт са на обратното мнение. Традиционно на такъв тип въпроси по-младите са по-оптимистично настроени, за разлика от тези над 60 години, при които оптимизмът е на по-ниски нива.

Най-голямо одобрение сред основните политически играчи има новият президент Румен Радев с 45% одобрение. Бойко Борисов запазва добри нива, като 30% от всички декларират положително отношение към него. По-надолу застават Корнелия Нинова и Красимир Каракачанов с по 26%, Росен Плевнелиев (24%) и Веселин Марешки с 21%.

Сред основните приоритети на България, споре анкетираните са създаването на работни места, следвано от корупцията и икономическото развитие. Страхът от бежанци продължава да стои на дневен ред, тъй като недопускането им също събира сериозен процент.

Последна промяна на Сряда, 25 Януари 2017г. 10:04ч.

Подобни статии (по етикети)

Обратно в началото