Реклама


МОЖЕМ ДА ПОДАВАМЕ СПЕШЕН СИГНАЛ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗА ИЗЧЕЗНАЛО ДЕТЕ

Оценете статията
(0 гласа)

Системата „AMBER Alert“ помогна на 900 изчезнали деца в Америка да бъдат спасени, тя вече ще се прилага и в България.

Това казa Емили Вачър, директор „Сигурност“ във Facebook при  стартирането на системата „AMBER Alert – изчезнало дете“, в която участие взеха представители на ръководството на МВР, ГДБОП и Facebook.

Вачър разказа историята на Амбър – малко момиче от Далас, Тексас, което през 1996 г. е било отвлечено от мъж с черен пикап пред очите на брат ѝ и техен съсед, докато карало колело пред дома си.

„Амбър никога не се връща вкъщи и нейният убиец никога не е идентифициран. Тъй като това е било отвличане, което се е случило пред свидетели, на полицията са дадени много сведения, които биха могли да помогнат за нейното спасяване. Но годината е била 1996 и не е имало начин бързо да се споделя информация с общността, мобилният телефон е бил все още футуристичен.

Facebook също не е съществувал през тази година – неговият създател Марк Зукърбърг е бил хлапе в средното училище.

Но невероятно развитие на иновациите и технологиите са въздействали по огромен начин на методите, чрез които разследваме и откриваме изчезнали лица.

Преди 20 г. полицията е разпространявала информация във вестниците и във вечерните телевизионни програми, но това е ставало бавно и некоординирано и хората не са могли да помогнат по най-добрия начин“, каза още Емили Вачър, цитирана от "Фокус".

Тя обясни, че днес всички от най-големите иновации са направени чрез сътрудничество на организации за защита на децата, частният сектор и правораздавателните органи.

Системата AMBER ще изпраща сигнал директно на хората, които използват Facebook – тя ще се появява в нюз фийд-а.

Важно е да се отбележи, че тези сигнали ще се появяват много рядко и се надяваме никога да не бъдат необходими. Но ако видите такава публикация, трябва да знаете, че имате възможност да помогнете на изчезнало дете да бъде върнато на семейството си.

„Това, което ще направи ГДБОП, е, че ще предостави средства за контакт – телефонен номер, на който да бъде предоставена съответната информация. Тези контакти ще функционират 24 часа и 7 дни в седмицата“, обясни заместник-министърът по вътрешните работи Красимир Ципов.

Той уточни, че системата няма да може да бъде използвана за стари случаи с изчезнали деца.

Телефонът, който ще бъде предоставен за връзка с ГДБОП, е 02/982 83 53, като на него ще има служител по всяко време. Сигнали могат да се подават и на тел. 112.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обясни, че информацията ще излиза колкото е възможно най-бързо във Facebook, като това обикновено се случва 30 мин. след сигнала от ГДБОП към социалната мрежа.

Източник: dir.bg


 

Последна промяна на Понеделник, 29 Януари 2018г. 14:20ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...