Удря ни най-силната магнитна буря от 2 години

Оценете статията
(2 гласа)

 

Най-мощната магнитна буря за последните години се разрази на Земята във вторник, съобщиха учени, цитирани от РИА Новости. Очакваше се тя да предизвика проблеми в радиовръзките и да продължи около 10 часа до късно вечерта, съобщава 24chasa.bg.

По-чувствителните хора бяха посъветвани да си мерят кръвното и да са готови да вземат нужните лекарства. Супермагнитната буря, предизвикана от Слънцето, е най-мощната от 2 години и е впечатляващо събитие, заяви Сергей Богачев, главен научен сътрудник в руската лаборатория за рентгенова астрономия на Слънцето. Силата и се определя като трето ниво от 5-степенната скала. Буря от 5-а степен е изключително рядка - веднъж на 10-20 години.


Най-уязвими са хората със сърдечно-съдови проблеми и хипертониците. Възможни са кризи, главоболие и виене на свят. От бурята се очакват полярни сияния. Най-мощната досега геомагнитна буря е регистрирана през 1859 г. От 28 август до 2 септември се появяват много петна по Слънцето, има интензивни полярни сияния в района на екватора и пускащи искри телеграфни проводи. В края на март тази година имаше 3 мощни слънчеви изригвания.

Обратно в началото