Реклама


Работодателите ще настояват за прекратяване на изплащане на болничните листове от тяхна страна

Оценете статията
(0 гласа)

Работодателите ще настояват за прекратяване на антикризисната мярка за изплащане на болничните листове от тяхна страна по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде  Агенция „Фокус”, цитирайки Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал. Той посочи, че при днешното заседание ще бъдат обсъдени бюджетите на НЗОК и НОИ, които са част от консолидирания държавен бюджет, който вече е разгледан от Националния съвет за тристранно сътрудничество.
„Това, което всъщност бихме предложили като промени е по вече коментираният въпрос за болничните – предвидено е първите три дни да останат да се плащат от работодателите и през 2011 година, което работодателите не приемат”, посочи Велев.
Той уточни, че това бе прието с цел намаляване на дефицита и злоупотребите с болнични листове – през първите три дни 70% от болничните да се плащат да се плащат от работодателите.
„Ние предлагаме следващата година в най-лошия случай тези три дни да станат два или да се върне това, което бе преди кризата”, посочи Велев.
Той каза още, че предлагат отпадане на вноската от 0,1% във Фонда за гарантиране на вземанията на работници и служители има достатъчно средства – около 200 млн. лв. и доходът от тях е в пъти по-голям от годишните разходи.
Третото предложение е при забавени плащания на осигуровки се дължи наказателна лихва в размер на основният лихвен процент и 20%. Велев посочи, че всички други забавени плащания се наказват с основен лихвен процент плюс още десет процента.
Той посочи, че е заложен по-нисък дефицит в бюджета на НОИ с трансфера от републиканския бюджет и с увеличаването на осигурителните прагове с 5,6% за догодина. По думите на Велев това е основната причина за намаляване на дефицита. Той каза още, че не се предвиждат промени относно размера на здравните вноски.

Login to post comments
 

Рекламни

loading...