Реклама


ПО ДУНАВ СА ПРЕДПРИЕТИ МЕРКИ ВЪВ ВРЪЗКА С АВАРИЯТА В УНГАРИЯ

Оценете статията
(0 гласа)

От днес по всички пунктове на река Дунав се прави измерване. Предприети са всички мерки във връзка с химическата авария в Унгария, въпреки че по експертно мнение, няма опасност от замърсяване на Дунав. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова преди заседанието на Министерски съвет, предаде Агенция „Фокус”.

Ако все пак има някакво замърсяване, измерването ще позволи да се предупредят съответните ВиК и други ползватели, за да не се допусне някаква щета.
В пълна готовност сме за непрекъснати измервания по река Дунав от гледна точка на това, че ако все пак достигнат някакви замърсявания, ние да имаме във всеки един момент данни от реалния мониторинг, тоест от моментното състояние с оглед, ако е необходимо и ако се прецени, че има опасност например за питейната вода, която се тегли от терасата на Дунав, веднага да се предприемат действия, каза министърът.
Според предоставената информация от експертите, на практика няма вероятност химикали от замърсяването в Унгария да достигнат до България.
Река Дунав е с огромни обеми, голяма е възможността за поемане, хидроенергийният възел на „Железни врата” е съоръжение с милиарди кубици.
Караджова заяви, че е важно прилагането на директивата за минните отпадъци от европейските предприятия, в това число и от българските.
Тя изисква всички предприятия, които извършват минно-добивна дейност и имат хвостохранилища да направят свои обследвания, планове за действия срещу този тип аварии.
Виждате, че замърсяването няма граници, важно е да се изпълнят разпоредбите на тази директива с оглед да се предотвратят подобни бъдещи аварии както на територията на нашата страна, така и в други страни, заяви министърът.
Стриктно ще се следи този процес. Караджова каза, че наскоро е напомнила на индустрията за задълженията й и има уверение, че тези планове се правят. Срокът е до края на 2012 година. Тя каза, че няма информация да не се спазват правилата.

Login to post comments
 

Рекламни

loading...