Реклама

Постове от форума

МАГНИТНИ БУРИ

Дните с магнитни бури в момента
Подробности ТУК
ОСНОВНИ ТЕМИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО
Подробности ТУК

За депресията прочетете ТУК

 
ПРОМЯНА НА СИМПТОМИТЕ ПРИ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО. КАК ДА СПРЕМ ДА СЕ СТРАХУВАМЕ ОТ ТЯХ?
(0 votes, average 0 out of 5)
Психично здраве - ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

 

 

 

Сложен проблем, пред който са изправени повечето хора с паническо разстройство е, че физически симптоми, са склонни да се сменят, или да се променят с течение на времето. Сборът от симптомите при всеки човек е различен, въпреки че, много от тях си приличат.  Объркващ елемент е, че с течение на времето, и дори по време на терапия, физически симптоми могат да се променят. Това обезкуражава преживяващия паническо разстройство. Той е засипан с множество усещания, които не контролира. Те сякаш всеки ден се променят.

Защо тази промяна плаши страдащият от паническо разстройство?

Тази промяна плаши преживяващия, защото той не разбира какво се случва с него.   Например, като част от паническо разстройство, човек може да бъде измъчван за дълъг период от време от чувство на гадене. Болният започва терапия, и пристъпи на паника от усещането за гадене постепенно отзвучат. Гаденето изчезва - но то може да бъде заменено, да речем от главоболие, и човек започва да се страхува, че има мозъчен тумор.

Но все пак трябва да признаем, че тук има нещо положително.   След като човек изцяло и напълно осъзнава гаденето като обикновен симптом, и съзнанието го  свърже  със страха и паника, то симптом изчезва. Положителното е, че, осъзнатата връзка : симптом гадене=страх,  довежда до премахване на симптома.

Появява се, обаче, новият симптом. След това процесът започва отново: катастрофални мисли, неправилно тълкуване, отново страх и настъпва паническа атака.  

Какво трябва да направим?

Да се доверим на опита си и да прекъснем страха. Вече се убедихме, че като свържем страха с гаденето и симптома изчезна, следва и тук да постъпим по същия начин, за  да изчезне и този симптом.

Човек, който осъзнае връзката симптом = страх, е две крачки напред в  играта.

Паниката е изобретателна - тя ще продължи да ви предлага различни симптоми толкова дълго, колкото й позволим. С психотерапия, ние бързо се научаваме да очакваме тази промяна в симптомите. Ние се научаваме да идентифицираме новите симптоми и да не се боим от тях. Колкото е по-кратък периода преди да осъзнаете, че симптом е променен и, че това е трик от страна на паниката, толкова по-бързо и по-лесно симптома ще изчезне.

Научите ли се да разпознавате появата и промяната на симптомите, вие сте на прав път. Вашето излекуване от паническото разстройство е започнало.

 

 

 

 

 
 

Рекламни

Новини

Интересни мнения

Последни коментари