Реклама

Трагични нет запознанства

    Майката на арестувания за двойното убийство в Джебел Мерт – Шукрие Мехмед е напуснала града. Това съобщиха за 24rodopi.com по време на днешния...
108100
      Една четвърт от представителите на силния пол попадат в клопката на любовта от пръв поглед, а 29 на сто от господата признават, че са...
134914.16666666667
  „Вече нямам сълзи дори да плача, ние с тази мъка ще си умрем. Само търся да работя нещо. Мъката е много силна, няма думи, с които да я изразя. Не ...
311503.2
  Ерген, който упорито си търси дама на сърцето, иска да съди 15 жени. Той е подал жалба в прокуратурата, че никоя не хлътва по него. Врачанинът...
114753.66666666667
    Преди години, в зората на интернет, когато всичките ми приятелки ентусиазирано си бяха направи профили в един международен сайт за запознанства,...
102454.25

Постове от форума

МАГНИТНИ БУРИ

Дните с магнитни бури в момента
Подробности ТУК
ОСНОВНИ ТЕМИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО
Подробности ТУК

За депресията прочетете ТУК

 
ХИПЕРВЕНТИЛАЦИЯТА И ПАНИЧЕСКАТА АТАКА
(0 votes, average 0 out of 5)
Психично здраве - ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Хипервентилация, симптом на паническата атака

Един от най-тежките симптоми на паническата атака е хипервентилацията.

Най-важното, което трябва да знаете за хипервентилацията е, въпреки че усещате недостиг на кислород, в организма ви, се случва тъкмо обратното. Хипервентилацията е симптом на наличието на  прекалено много кислород. Хипервентилацията предизвиква повишаване на нивата на кислород. За да изразходва това огромно количество кислород , тялото ви се нужда от определени количества на въглероден диоксид. Ако хипервентилирате дълго, тялото не смогва да „усвои” кислорода и създава усещането, че не ви достига въздух.

Вие, в този момент се нуждаете незабавно от въглероден диоксид, затова трябва да дишане в хартиен плик, за да си го набавите.

Симптоми на хипервентилация и паническа атака:

 

  • замъглено виждане

 

· виене на свят

· недостиг на въздух

· сърцебиене

· скованост

· болки в гърдите

· суха уста

· лепкави ръце

· затруднено преглъщане

· тремор

· изпотяване

· слабост

· умора

Как да спрете хипервентилацията?

Какво да правите, ако усетите, че започвате да хипервентилирате. Ето няколко техники

1. Задръжте дъха си . Опитайте да задържите въздуха, за да не вкарвате повече кислород, а въглеродния диоксид да свърши работата си. Задръжте дъха си за 10-15 секунди и повторете няколко пъти, така ще намалите хипервентилирането.

2. Дишайте в хартиена торбичка. Дишайки в хартиената торбичка ще доведе до повторно вдишване на  въглеродния диоксид, който издишвате. Разбира се, това може да се окаже неуместно на определени места, даже би изглеждало странно. Но този начин на дишане наистина помага.

3. Третият похват, които бихте могли да използвате е да правите енергични движения, докато вдишвате и издишвате през носа. Бързото ходене или джокинга ще се противопоставят на хипервентилацията. Редовните упражения ще свалят нивата на стреса, а от тук ще намалеят пристъпите на паника.

4. Ако установите, че имате неправилно дишане. Най-добрият начин да го регулирате е чрез упражнения. Консултирайте се с вашия лекар, ако изпитвате някакви затруднения.

Диафрагмално дишане успокоява пристъпа на хипервентилация

Може да опитате да дишате диафрагмално. Дишайте чрез корема си. Трябва да го правите с онази част, която се намира под гърдите. Като дишате по този начин, ще стимулирате онази част от нервната си система, която е отговорна за релаксацията. Ако започнете да дишате така, ще активизирате „закона” на биология и тялото няма да има друг избор, освен да се отпусне.

Това действие, може да ви отнеме няколко минути, но опитайте. Седнете и затворете очи за малко. Започнете да дишате, като броите до седем и издишайте, като броите до 11. Може да задържите за малко дъха си, диафрагмално.

Упражнението може да е трудно в началото, но ако го правите редовно, то ще снижи нивото на тревожност. След време може да откриете, че започвате да дишате по този начин, винаги, когато се почувствате тревожни. Редовната релаксация всъщност започва да потиска производството на хормони на стреса в организма. Така че ще стане все по-трудно и по-трудно да се паникьосате.

Това упражнение ще повлияе на хипервентилацията. Ако го практикувате ежедневно, хипервентилацията ще отшуми. А това ще ви даде много по-добър контрол над паниката. Вие ще разберете, че симптомите са естествена физиологична реакция на организма, а не застрашаващо здравето ви състояние.

 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

loading...
 

Рекламни

Новини

Спонсорирано

Спонсорирано

loading...

Интересни мнения

Последни коментари