Реклама


ВИРУСЪТ НА ЗАПАДНОНИЛСКАТА ТРЕСКА ГО ИМА В БЪЛГАРИЯ, НО ЗАБОЛЯВАНЕТО ПРОТИЧА ЛЕКО
(0 votes, average 0 out of 5)
Здраве - Симптоми

В България има условия за появата на западно-нилска треска. Засега, обаче, няма реална опасност от възникване на епидемия, предаде Агенция „Фокус”, цитирайки полк. доц. Камен Плочев - началник на Клиника по инфекциозни, паразитни и тропически болести във Военномедицинска академия (ВМА). Първият случай на регистрирана западно-нилска треска в България е описан през 1961 г. „Имаме голямо описание на случай от 1974 година. Вирусът го има в България, но той протича много леко. Ние досега не сме имали такива големи проблеми с комарите”, казва доц. Плочев. Той обяснява, че при 70% от хората вирусът влиза в организма, но те не се разболяват, тъй като е малко количеството на инфектиращата доза. Но в тях се откриват антитела, които говорят, че вирусът е преминал през организма, уточни доц. Камен Плочев.
Той допълва, че западно-нилската треска е вирусно заболяване, което основно се съхранява в животните. Първоначалното огнище е делтата на река Нил, където са описани първите случаи на болестта. Заболяването се предава от животни на хора чрез приносител. Шест вида комари пренасят болестта. Единият от тях е много разпространен в България – кулекс, посочва доц. Плочев. Той подчертава, че вирусът не се предава от човек на човек. „Засега няма доказан случай за предаване на заразата от майка на дете. Освен птиците, друг резервоар, където понякога се открива болестта, са конете и по-рядко гризачите”, обяснява специалистът.
Заболяването започва обикновено – три, пет максимум до седем дни след навлизането на инфекцията в човешкия организъм. Пътят основно е чрез ухапване от комар. След като проникне в човешкия организъм, вирусът се настанява в лимфните възли. От там попада в кръвта. През кръвта прониква в мозъчната течност и предизвиква възпаление на мозъчните обвивки, обяснява доц. Плочев.

 
 

Рекламни

loading...