Реклама


Сряда, 23 Юни 2010г. 13:06ч.

АСКАРИДОЗА

Оценете статията
(0 гласа)

 

 

Аскаридоза - Детските големи глисти (аскариди) причиняват заболяване, което се нарича аскаридоза и засяга предимно детската възраст.
По външен вид аскаридите много наподобяват земните глисти. Мъжките имат дължина 15-20 см, а женските 20-40 см. Женските екземпляри могат да снесат до 200 000 яйца за 24 часа, които с изпражненията на болните се изхвърлят в почвата и там при подходящи условия (температура и влажност) в продължение на 3 седмици да 3 месеца съзряват и стават годни за заразяване. От попадналите в червата яйца се излюпват личинки, които преминават сложен път на развитие - т. нар. Миграционна фаза те проникват най-напред в малките кръвоносни съдове на червата и с кръвта се отнасят отначало в черния дроб а след това през долната празна вена достигат до дясната половина на сърцето и чрез разклоненията на белодробната артерия попадат с кръвта в белодробните алвеоли и малките бронхи. Тук те се хранят с червени кръвни телца, нарастват и започват да се придвижват по големите бронхи и трахеята към ларинкса и гърлото. Оттам заедно със слюнката и храната се поглъщат и попадат в хранопровода, стомаха и червата. В тънките черва аскаридите остават в продължение на много месеци. Това е
т. нар. чревна фаза в развитието на аскаридите. През тази фаза глистите израстват, завършват своето полово развитие и женските започват да снасят яйца, които едва тогава могат да се открият в изпражненията при изследване под микроскоп.

 


Login to post comments
 

Рекламни

loading...