Реклама


Сряда, 25 Януари 2012г. 16:46ч.

ВРЕМЕТО ПРЕЗ 2012 ГОДИНА

Оценете статията
(0 гласа)

Петър Янков, ТV-MET за времето през 2012 година:

По-суха зима, влажно лято

- Г-н Янков, какво време ни очаква догодина?

- Отсега не може да се каже за 12 месеца напред, нито сезоните, нито времето се движат по точно разписание. За колкото по-дълъг период се прави прогнозата, толкова по-голям е рискът от отклонения. Най-общо може да се каже, че ни чака динамично време.

- Това няма как да не се сбъдне, но е прекалено наедро. Кажете по-подробно, макар и за толкова месеци напред, за колкото смятате, че е реалистично.

- Очакваме януари да е по-студен от нормата и с повече от обичайното количество валежи. За пътуващите ниските температури и снегът може и да не са приятна перспектива, но за земеделието например е идеална прогноза.

- После?

- През февруари има вероятност да започне един по-сух и сравнително топъл период. Може да се очаква, че ще е подобно времето и през първия пролетен месец.

- Само дотам ли стигат възможностите на синоптиците за прогноза, макар и най-обща?

- С всеки месец напред точността намалява.

- Все пак, кажете с приближение.

- Ако дотогава времето е в прогнозираните от нас рамки, може да се очаква, че април ще е сравнително влажен и хладен - нещо като балансиране на по-високите температури през предишните два месеца. Сравнително суха зима предполага повече валежи в разгара на пролетта. При такъв развой на времето в синоптично отношение май и юни вероятно ще се доближават до традиционното за този период на годината.

- А какво лято очаквате?

- При горния сценарий може да се допусне, че първата половина на лятото ще е по-валежна. Но вече 

навлизаме в сферата на твърде големите приближения, нека за лятото и есента говорим напролет.

 

24chasa.bg

Подобни статии (по етикети)

Login to post comments
 

Рекламни

loading...