Реклама


Петък, 27 Януари 2012г. 09:31ч.

ВРЕМЕТО ПРЕЗ ФЕВРУАРИ 2012

Оценете статията
(4 гласа)

Тази година се очаква средната февруарска температура да бъде около и под нормата, а сумата на валежите – около нормата. В по-голямата част от страната най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 15 и минус 20, при изясняване не е изключено и по-ниски. Най-високите температури през февруари ще бъдат между 11 и 16 градуса. Такава е месечната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, съобщава  Агенция "Фокус", позовавайки се на Гергана Козинарова, дежурен синоптик.
В началото на месеца ще бъде много студено. Тогава ще се реализират и най-ниските температури. Облачността ще е променлива, ще има значителни намаления до ясно и слънчево време, но ще има и периоди, когато ще е значителна и ще прехвърча слаб сняг, но съществени валежи не се очакват. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северизток. Впоследствие, към средата на десетдневието температурите ще се повишат. Повишена вероятност за превалявания има около 4-5-ти и 9-ти. 
През второто десетдневие времето ще и по променливо и по-меко. Очакват се чести превалявания от сняг, а в южните и източните райони е възможно да са и от дъжд. 
И през първата половина на третото десетдневие се очаква да има превалявания. Температурите няма да са много ниски. През последните дни от месеца вероятността за валежи е малка.
Нарастването на продължителността на деня през февруари води до увеличаване на слънчевото греене и до намаляване на мрачните дни. Обикновено снежната покривка в равнините е нетрайна, а валежите – малко. Характерно за месеца е голямата динамика на атмосферата, което е причина за резки промени на времето. Понякога се наблюдават много интензивни нахлувания на арктичен въздух, снежни виелици и рязко застудяване. При такива обстановки се е случвало да замръзне морето по Черноморието. При други случаи при нахлувания откъм Средиземноморието се наблюдават аномални затопляния, предвестници на пролетта.
Средната месечна температура за февруари в Северна България и високите полета е от минус 1 до 1˚, в Южна България и по Черноморието – между 1 и 5˚, а в планините – между минус 8 и минус 4˚.
Средната месечна сума на валежите в равнините е между 30 и 50 mm, в планините – между 40 и 70 mm, а за Рило-Родопския масив и Странджа от 70 до 100 mm.
В началото на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 41 мин. и залязва в 17 ч. и 39 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 58 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 03 мин. и залязва в 18 ч. и 15 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 12 мин.
Фазите на Луната през месеца са: 07.02 – пълнолуние, 14.02 – последна четвърт, 22.02 – новолуние.

 

 

МАГНИТНИ БУРИ ПРЕЗ ФЕВРУРАИ 2012

Последна промяна на Понеделник, 30 Януари 2012г. 08:21ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...