Реклама


Понеделник, 29 Октомври 2012г. 09:02ч.

КАК ДА ПЕСТИМ ТОК?

Оценете статията
(0 гласа)

С няколко дребни трика човек може да спести десетки левове от сметката за ток. Много често електричество се хаби излишно заради ненужно светещи крушки. Например лампите във входа, които обикновено светят по няколко минути. Много по-изгодно е те да бъдат заменени с лампи, които светват автоматично при движение. Инвестицията е по-скъпа, но се изплаща до две години.

Също и смяната на обикновените електрически крушки с енергоспестяващи е манна небесна за портмонето. Те харчат 80% по-малко ток от обикновените! Противниците им се дърпат от подмяната заради неприятната ярка светлина, която хвърлят. Но производителите са взели присърце тези критики и вече пуснаха на пазара енергоспестяващи кру шки с нормална светлина. Те имат и още едно предимство - вече загряват точно толкова бързо, колкото и старите обикновени крушки. В първоначалния си вариант енергоспестяващите лампи имаха нужда от няколко минути, докато достигнат оптималната си работа.

Най-много енергия може да се спести в кухнята. Нормално, тъй като там са съсредоточени и най-много уреди, харчещи ежедневно или дори ежеминутно ток. Едно петчленно семейство използва 29% от тока за нуждите си именно в това помещение.

Умното готвене е въпрос само на навик, а пести доста от електричество. Съветите са познати на всички - ползвайте тенджери и тигани, които пасват на съответния котлон. Ако са по-големи, имат нужда от двойно повече време, докато постигнат нужната за готвене температура. Ако са по-малки, хабите също двойно повече ток от нужното.

Малко преди края на готвенето изключете котлоните или фурната, за да ползвате остатъчната топлина, без да въртите електромера. Гответе с капаци по възможност, така също времето за постигане на нужната температура се скъсява. Купете си нови тенджери - старите изкривени, особено ако са с неравни дъна, разхищават тока.

Мийте чиниите с миялната машина.Ако нямате, инвестирайте в такава. До две-три години спестеното от ток ще навакса този харч. Много хора мислят, че ако мият на ръка, пестят повече енергия, отколкото ако пуснат миялнята да върти час-два. Но това е заблуда. Съвременните миялни почистват с минимално количество вода и ток. Условието е да си купите обаче машина от енергиен клас А. С А трябва да са всички уреди, ползващи енергия. Те обикновено са много по-скъпи от уредите от клас В или С, но харчат значително по-малко ток и вода. А евтините уреди обикновено накрая излизат скъпо.

Пълнете миялните правилно. Твърде много чинии затрудняват процеса и не се почистват добре, така че вероятно ще се наложи да ги пуснете още веднъж в миялнята. Ако не претоварвате машината, можете да миете чиниите и на ниска температура. Това спестява ток.

Ниските температури се препоръчват и при прането на дрехи. Ако перете на 40 градуса, вместо на 60 ще спестите около 40-50 лева от годишната сметка за ток. Пералнята, сушилнята и хладилникът са другите уреди, при които е абсолютно задължително да изберете клас А. Добре е да сменяте тези уреди на около 10 години. Особено стар хладилник или стара пералня може да се окажат тайните причини за огромните сметки за ток у дома.

Новите перални са снабдени с програми за пестене на енергия. Натискайте винаги това копче. Предпране използвайте само при наистина много замърсени дрехи. В най-новите перални има и програма за "активна пяна". С нея прахът за пране се разпенва моментално и прането започва почти веднага. В обикновените пералнята върти 20 минути, за да разпени праха, и чак тогава започва да пере. Тези 20 минути се превръщат в дузина часове излишно харчене на ток в рамките на една година.

Сушилнята е добре да се използва само в краен случай. Добър трик е да слагате дрехите на най-ниската температура за 20 минути и после да ги досушите на простора. Така, освен че пестите от ток, си съкращавате и работата с гладенето. Дрехите са омекнали, а гънките се изпъват, така че или не се налага да ги гладите или гладенето става бързо и на немного висока температура.

Хладилникът също е добре да бъде по-нов, за да пести от ток. Клас А харчи за около 50-80 лева по-малко ток годишно. Оптимално за портмонето ви е да нагласите температурата на 6 или 7 градуса по Целзий. Избира се тази стойност, която е по средата на опциите. Фризерът пък трябва да е на минус 18. Не поставяйте хладилника до печка или под пряка слънчева светлина, защото ще вдигнете рязко потреблението му на ток.

Ток и парно се пестят и от отоплението. Ако сте на парно, не изключвайте радиаторите изцяло, когато излизате от дома. Оставяйте ги да греят на ниска температура. Така се поддържа топлината в дома. Изчислено е, че много повече енергия харчите, ако отоплявате напълно изстинал дом. Важно е и редовното проветряване, за да се топли въздухът в дома по-бързо.

И още една покупка си струва инвестицията, ако искате дългосрочно да намалите сметките за ток. Колкото и невероятно да звучи, плоските телевизори са по-изгодни за домакинството ви от старите огромни уреди. Новите плоски телевизори са много икономични в стендбай. Много от тях имат и автоизключване, което загася телевизора напълно. Уредите на стендбай не бива да се подценяват. Те харчат между 100 и 200 лева ток годишно. Затова винаги ги изключвайте напълно, ако не ги ползвате. Най-удобно е да се снабдите с разклонители с копче за включване и изключване. Така можете с едно натискане да отделяте напълно по няколко уреда от елмрежата.

Когато купувате компютър, телевизор или друга техника със стендбай възможност, винаги питайте колко ток отива за този модус.

 

 

Login to post comments
 

Рекламни

loading...