Реклама


Четвъртък, 12 Август 2010г. 09:37ч.

ПРИСТЪП ПРИ БЪБРЕЧНА КОЛИКА

Оценете статията
(1 vote)

Кога се появява пристъп от бъбречна колика?

Пристъпът от бъбречна колика е внезапен, рядко има продроми. За няколко минути болката стига максимално развитие. Ако камъкът е разположен ниско в уретера, болката ирадиира към срамните устни или тестисите, като съответният тестис е повдигнат; при високо разположение в редки случаи може да ирадиира към раменете.

Симптоми при бъбречна колика

Коликата предизвиква рефлексни симптоми: от страна на стомаха - повръщания; от страна на червата - пареза до пълна непроходимост ; от страна на сърцето - може да причини ангинозни болки при предварително изменени коронарии; от страна на съдовете - шоково състояние.

Какво се случа при бъбречна колика по време на бременност?

При бременност коликата може да предизвика аборт или раждане.

Пристъп на бъбречна колика при малки и средно голени камъни

Болезненият пристъп се среща по-често при малки и средно големи камъни и може бързо да се ликвидира при изпадане на камъни в мехура; в други случаи болката може да продължи часове и дни. При изследването се установяват силна болезненост при палпация и положително сукусио в областта на съотвтния бъбрек. Вторият важен симптом е хематурията. При нефролитиаза винаги има смущения в уринирането - чести позиви, парене при уриниране.

Появата на левкоцитоза, изчезването на пиурията и еритроцитурията говорят за запушване на уретера и възпаление на бъбречното легенче. При пристъп може да има рефлекторно повишение на температурата.

 


 

Последна промяна на Четвъртък, 12 Август 2010г. 09:50ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...