Реклама


Четвъртък, 19 Август 2010г. 08:27ч.

ХИПЕРТОНИЯ

Оценете статията
(2 гласа)

Хипертония. Кои възрастови групи са най-засегнати от хипертонията?

Хипертоничната болест се среща в активната възраст (30-50 години), но може да започне с преходно повишаване на кръвното налягане още в младата възраст. Двата пола боледуват еднакво.

Стадий на хипертония

Протичането на заболяването обикновено се разделя на три стадия: 1. Начален (или функuионален). 2. Преходен. 3. Склеротичен.

Начален стадий на хипертония

Той може да протече дълго време латентно.

В този стадий болните най-често се оплакват от главоболие, което те локализират в челната или тилната област. Главоболието се засилва след по-продължително умствено напрежение. Понякога то е с характер на мигрена. Болните имат неспокоен сън. В утринните часове те са по-­неработоспособни. От време на време се оплакват от сърцебиене, тежест в сърдечната област, понякога стягащи болки, шум в ушите, прилив на кръв и пулсиране в главата. Те не могат да издържат на по-напрегната умствена и физическа работа. Настроението им е променливо. Артериалното налягане през този стадий е непостоянно повишено. От особено значение е покачването на минималното налягане, което дава указние за състоянието на тонуса на артериолите. Максималното артериално налягане може да се повиши до 160-180 мм, аминималното - 100-110 мм.

Преходен стадий на хипертония

Артериалното налягане почти през цялото време е повишено. След лекуването може да се понижи, но рядко се нормализира. Влизат в сила нови приспособителни механизми за нагаждане към новите условия на кръвоснабдяване. В кръвоносните съдове започват да се развиват атеросклеротични и артериосклеротични изменения, поради което се явяват вече симптоми от страна на засегнатите органи. Субективните симптоми, от които болните се оплакват през първия стадий, тук са още повече подчертани. При обективното изследване се открива рзширен и повдигащ сърдечен удар, пулсът е твърд. При изследването на очните дъна се установява хипертонична ретинопатия (силно стесненение на ретинните артерии, а също и поява на кръвоизливи в ретината. През този стадий могат да настъпят пристъпи от стенокардия и симптоми на лево­камерна недостатъчнрст.

Склеротичен стадий на хипертония

Настъпват органични промени в сърцето, бъбреците и мозъка. В тези органи се развива напреднала атеросклероза и артериосклероза. Артериалното налягане е трайно повишено. При настъпване на сърдечна недостатъчност максималното налягане може да спадне; тогава се говори за декапитирана хипертония, която се дължи на отслабения сърдечен мускул. Сърдечната недостатъчност на първо време е левокамерна, но след това преминава в деснокамерна и пълна недостатъчност. Може да настъпи и миокарден инфаркт.

През този стадий на хипертоничната белест в бъбреците се развива нефросклероза. Установява се полиурия с хипостенурия и изостенурии.

В урината се открива слаба протеинурия, а в седимента - единични еритроцити, левкоцити и цилиндри. В края настъпва бъбречна недостатъчност, която завършва с уремия.

Често в склеротичния стадий се появяват мозъчни кръвоизливи поради разкъсване на променената стена на мозъчните артерии. Получават се парези, парализи, афазия и т. н.

Отделните стадии продължават с години, а понякога с десетилетия. Срещат се случаи от хипертонична болест, които протичат бързо и тежко. Някои автори говорят за злокачествена хипертония като особен вариант на хипертоничната болест. В бъбреците се откриват изменения, наподобяващи тези при хроничния нефрит. Развива се у млади хора. Болните се оплакват от непоносимо главоболие, което идва на пристъпи. Развива се ангиоспастична ретинопатия, поради което настъпва смущение в зрението. Болните започват да виждат предметите замъглени. Артериалното налягане, което е високо, периодически се покачва още повече (хипертонични кризи). Тогава болните изглеждат много бледи. Обикновено 1-2 години след установяването на клиничната картина те загиват от сърдечна недостатъчност, уремия или мозъчен кръвоизлив. В ретината могат да настъпят кръвоизливи, които да доведат до ослепяване.

Протичане и прогноза при хипертония

Хипертоничната болест може да продължи десетки години. От особено значение за спирането на болестния процес е откриването на заболяването във функционалния стадий. Общо взето, колкото е по-високо минималното налягане, толкова прогнозата е по-лоша. Развитието на атеросклерозата и артериосклерозата влошава прогнозата. Неблагоприятно се отразява също така настъпването на хипертонични кризи.

 

Последна промяна на Четвъртък, 19 Август 2010г. 08:39ч.
Login to post comments
 

Рекламни

loading...