Реклама


Понеделник, 23 Август 2010г. 07:56ч.

ТРОМБОЦИТОПЕНИЯ

Оценете статията
(0 гласа)

Каква е причината за тромбоцитопения

Това заболяване се дължи на намален брой тромбоцити.

Тромбоцитопенията се среща предимно между 15-20- и 40-50-годишна възраст.

Симптоми на тромбоцитопения

Главните симптоми при тромбоцитопенията са: кръвоизливи по кожата и кръвотечения от лигавиците. Последните се появяват спонтанно или под действието на най-малки, едва забележими травми.

Кръвоизливите по кожата имат различна големина и цвят. По размер те са от главичка на топлийка до детска длан. Кръвоизливите се явяват главно по предната повърхност на тялото и сгъвателната част на крайниците. Рядко те се наблюдават по лицето, лигавицата на устата, а така също по дланите и ходилата. Те имат различен цвят в зависимост от това, кога са се появили; преминават от морав в зеленикав до жълт цвят. Големи екхимози се появяват на местата на инжекции.

Характерна особеност са кръвотеченията от лигавиците. Най-чести са тези от носа. Нерядко се срещат кръвотечения от вътрешни органи:

от стомашно-чревния тракт, белите дробове, бъбреците, мозъка и др. Кръвоизливи се получават и във вътрешните кухини: плеврална и коремна .

у девойките и жените важно място в симптоматологията заемат маточните кръвотечения: менорагии и метрорагии. У момичетата болестта може да се прояви с появата на първите менструации. В около 1/5 от случаите се установява увеличение на слезката.

Изследването на кръвта показва анемия само в тежките случаи, при които са съществували значителни кръвоизливи.

Намаление броя на тромбоцитите се установява през периодите на кръвоизливите. В най-тежките случаи в препаратите се виждат само единични тромбоцити. През време на интервалите между рецидивите броят на тромбоцитите може да достигне близко до нормата.

При тромбоцитопенията кръвоизливното време е удължено особено през време на рецидивите, когато то може да достигне до 10 и повече минути. Ретракцията на кръвния съсирек е смутена, като същата продължава с часове. През време на влошаванията въобще може да не се образува сгъстак. Времето на съсирването на кръвта обикновено не е смутено.

Ендотелиалният симптом през време на кръвотеченията е в по­вечето случаи положителен, а през време на ремисиите е отрицателен. Диапедезата на еритроцитите през стените на последните се улеснява от липсата на тромбоцити, които се разполагат в пристенния слой на капилярите.

Форми на тромбоцитопения

Съществуват две форми на тромбоцитопения: подостра и хронична.

Протичането се характеризира със своята цикличност, т. е. смяна на рецидиви и ремисии. Рецидивите могат да бъдат предизвикани от най-разнообразни причини: травми, оперативни интервенции, инфекциозни болести, С-авитаминоза и др.

Прогноза при тромбоцитопения

Прогнозата е по-неблагоприятна при хроничната форма.

Login to post comments
 

Рекламни

loading...