Реклама


Понеделник, 23 Август 2010г. 12:40ч.

ОСТРА ЛЕВКОЗА

Оценете статията
(0 гласа)

Характеристика на остра левкоза?

Острата левкоза се среща по-често от хроничната. Засягат се предимно млади хора; в детската възраст се среща почти само остра левкоза.

Според морфологичната характеристика на клетките се наблюдават различни видове остра левкоза. Най-честа е миелозата. Острата лимфаденоза се среща предимно в детската възраст. Наред с острата миелоза и лимфаденоза се срещат и форми, които по клетъчния състав се отнасят към острата ретикулоендотелиоза. Много често диференцирането на острите левкози е невъзможно.

Симптоми на остра левкоза

Страданието започва внезапно - с втрисане, висока температура и изпотяване. Още през следващите дни настъпват тежки явления: обща слабост, неспокойствие, безсъница, загуба на апетит, болки в костите и ставите, кръвотечение от носа. У някои болни заболяването започва с болки в гърлото, които се дължат на тонзилит.

Температурата е неправилна и може да приеме ремитиращ или интермитиращ характер и да се повиши до 40 градуса. Повишената температура е във връзка с вторична инфекция, но изглежда, че зависи главно от масовото разпадане на клетки.

При изследването на болния прави впечатление голямата бледост. Езикът е сух, покрит с мръсносивкав налеп. От устата се отделя лош дъх. Венците са разязвени, набъбнали и кървят. По сливиците и небните дъги се виждат некротични язви, покрити със сивобелезникави налепи, които трудно се отделят. Некротичните изменения в устната кухина се дължат на липсата на гранулоцити в кръвта и намалената защита спрямо бактерии.

Лимфните възли на шията са подути, което се поставя във връзка с rлцеронекротичните промени в устната кухина. Общо увеличение на

лимфните възли се среща по-често у децата. Слезката се напипва под ребрената дъга, тя е плътна и неболезнена. Може да се установи увеличение на черния дроб.

При развитието на острата левкоза бързо се появяват кръвоизливи

По кожата се откриват петехии и екхимози. Настъпват кръвоизливи от носа, венците, стомашно-чревния тракт, също така метрорагия, хематурия и пр. Първите прояви на заболяването могат понякога да бъдат кръвоизливите.

От решаващо значение за диагнозата са измененията в кръвта.

Прогноза и протичане на остра левкоза

В хода на острата левкоза бързо се развива тежка анемия. Броят на еритроцитите и количеството на хемоглобина са значително намалени, което е във връзка със смутеното образуване на еритробласти. С напредването на болестта числото на тромбоцитите неудържимо спада.

Протичането е бурно. Заболяването трае от 11/2 до 3 месеца. Прогнозата е лоша.

 


Още в тази категория: « ТРОМБОЦИТОПЕНИЯ МИЕЛОЗА »
Login to post comments
 

Рекламни

loading...