Реклама


Вторник, 24 Август 2010г. 08:15ч.

ЛИМФАДЕНОЗА

Оценете статията
(0 гласа)

 


При кои възрастови групи се среща лимфаденозата?

Среща се в зрялата и по-напредналата възраст, като най-много заболявания има между 40-60 години. Мъжете боледуват по-често от жените.

Симптоми на лимфаденоза

Болните търсят лекаря най-често едва когато получат увеличения на лимфните възли. Едновременно с това те започват да се оплакват от напредваща обща слабост и отпадналост. Увеличението на лимфните възли е дифузно по цялото тяло, обаче неравномерно. При оглед се откриват големи пакети от увеличени лимфни възли на шията, в подмишничните и ингвиналните области. При палпация се установява, че консистенцията им е мека, те не са сраснали помежду си, нито пък с подлежащите тъкани.

Увеличават се и вътрешните лимфни възли - медиастинални, мезентериални и ретроперитонеални. Увеличените лимфни възли в средостението могат да се проявят със симптомите на медиастинален тумор. Уголемените лимфни възли в коремната кухина се опипват като неправилни плътни образувания. Понякога те могат да причинят притискане на вратната вена и да предизвикат появата на асцит.

Слезката е също така увеличена, но не в такъв размер, както при хроничната миелоза. Обикновено тя се напипва на 2-3 напречни пръста под ребрената дъга.

Протичане на лимфаденозата

Протичането на лимфаденозата е по-продължително от това, на миелозата. Чрез умело проведено лечение животът на болните може да се продължи до 6-8-10 години и повече.


 

Последна промяна на Вторник, 24 Август 2010г. 08:24ч.

Подобни статии (по етикети)

Още в тази категория: « МИЕЛОЗА ХЕМОФИЛИЯ »
Login to post comments
 

Рекламни

loading...