Реклама

Трагични нет запознанства

    Майката на арестувания за двойното убийство в Джебел Мерт – Шукрие Мехмед е напуснала града. Това съобщиха за 24rodopi.com по време на днешния...
109040
      Една четвърт от представителите на силния пол попадат в клопката на любовта от пръв поглед, а 29 на сто от господата признават, че са...
135664.16666666667
  „Вече нямам сълзи дори да плача, ние с тази мъка ще си умрем. Само търся да работя нещо. Мъката е много силна, няма думи, с които да я изразя. Не ...
312563.2
  Ерген, който упорито си търси дама на сърцето, иска да съди 15 жени. Той е подал жалба в прокуратурата, че никоя не хлътва по него. Врачанинът...
115633.66666666667
    Преди години, в зората на интернет, когато всичките ми приятелки ентусиазирано си бяха направи профили в един международен сайт за запознанства,...
103224.25

Постове от форума

МАГНИТНИ БУРИ

Дните с магнитни бури в момента
Подробности ТУК
ОСНОВНИ ТЕМИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО
Подробности ТУК

За депресията прочетете ТУК

 
Петък, 17 Септември 2010г. 08:13ч.

КРЕПИТАЦИИ

Оценете статията
(0 гласа)

Крепитации. Какво представлява крепитациите?

Крепитациите са допълнителни дихателни шумове, които се образу ват за разлика от хриповете в алвеолите; чуват се в началото на крупозната пневмония, в края на вдишването. Те наподобяват звука, който чуваме, когато трием между пръстите кичур коса близо до ухото си.

Механизмът на образуането им при пневмония е следният: малкот количество ексудат в алвеолите допринася за слепването на стените им, които при нахлуването на въздуха през време на вдишването се разлепват и от сумирането на образуваните звукове в пневмоничния участък се чува шум, който наричаме крепитации.

При какви случаи се чуват крепитации?

Крепитации се чуват още в следните случаи:

При белодробен инфаркт; тук стените на алвеолите се слепват от съдържащата се в тях кръв.

При белодробен оток; алвеолите се изпълват отчасти с оточна течност (трансудат).

При частична ателектаза на белия дроб. За образуването на крепитациите през време на вдишването допринася и незначителната трансудация в алвеолите, получила се поради затрудненото кръвообращение в съответния участък на белия дроб, което смущава оттичането на венозната кръв и лимфата.

Трябва да се има предвид, че крепитации могат да се чуват и в съвършено здрави бели дробове. Това се случва у тежко болни, които поради заболяването си са били принудени да лежат продължително време на гръб. В такива случаи в задните части на белите дробове през време на първите дълбоки вдишвания се чуват крепитации. Поради повърхностното дишане по време на залежаването известна част от алвеолите в тази област са останали слепени: При по-дълбоко вдишване те се разгъват и предизвикват образуването на крепитации. За разлика от крепитациите при възпаление на белодробната тъкан тези са преходни и липсват други симптоми, които да говорят за уплътнение на белодробната тъкан.

Каква е разлика между крепитации и дребномехурестите  хрипове?

Крепитациите и дребномехурестите хрипове много си приличат. Разграничаването им обаче е от значение, защото чуването на дребномехурести хрипове говори за засягане на бронхиолите, а наличността на крепитации показва, че възпалителният процес е обхванал самия паренхим. Тези два вида допълнителни дихателни шумове се различават по следните особености:

1. Крепитациите за разлика от дребните влажни хрипове са обикновено по-обилни в даден ограничен участък и се появяват експлозивно.

2. Докато крепитациите се чуват само в края на вдишването, дребномехурестите хрипове се чуват както при вдишването, така и при издишването.

3. Крепитациите са с еднаква големина, а покрай дребномехурестите хрипове обикновено се чуват и по-едри, понеже възпалителният процес по правило обхваща и по-големите бронхи.

4. Крепитациите не се влияят от кашлицата, последната обаче оказва влияние върху дребномехурестите хрипове (увеличават се по брой, намаляват, изчезват или изменят своя калибър).

Още в тази категория: « НИКТУРИЯ
Login to post comments
loading...
 

Рекламни

Новини

Спонсорирано

Спонсорирано

loading...

Интересни мнения

Последни коментари